Srijeda, 17 travnja, 2024

Vučić: Napraviti ćemo 5.000 dronova samoubica

Preporučeno

Naročiti akcenat Vučić je stavio u uvođenje drona-samoubice Komarac-1 u naoružanje Vojske Srbije.

Tokom prikaza najnovijih proizvoda Vojnotehničkog instituta Vojske Srbije, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije krio zadovoljstvo. Između ostalog Vučić je govorio o promjenama u savremenom ratovanju i svim izazovima koje ono nosi.

– Sve mijenjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade, lokalizovane po mestu stanovanja, sve ćemo drugačije da radimo, neću još da govorim, dakle kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo da uvezemo, da u svakom trenutku imamo mogućnost dejstva i djelovanja na bilo kojem delu teritorije, plus dodatno ojačanje – rekao je Vučić.

Upravo se čita:  Drastična promjena vremena: U Zagrebu za 24 sata temperatura pala za 20 stepeni, u Zagorju snijeg

Naročiti akcenat Vučić je stavio u uvođenje drona-samoubice Komarac-1 u naoružanje Vojske Srbije. Naime, dron je naoružan minobacačkom minom 60 milimetara koju proizvodi valjevski “Krušik”. Uopšte, radi se o konceptu jednosmjernih dronova za uništavanje različitih tipova ciljeva uz malu cijenu koštanja.

– Krušik će sve svoje mine da isporuči, one koje idu na te Komarce, dakle 5.000 onih koji mogu da nanesu ozbiljnu štetu i lako oklopnim vozilima ali i neprijateljskoj pješadiji unosi haos. Zamislite da imate na kilometar udaljenosti neprijateljske rovove, pošaljete Komarce i sa lakoćom ćete osvojiti tu borbenu liniju – zaključio je srbijanski predsjednik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu za cijeli april

Od jutarnjih sati snijeg je prekrio našu zemlju. Iako smo se nadali da je zima prošla, jutros nam je...

Još vijesti za vas