Utorak, 23 srpnja, 2024

Vučić odgovorio na Dodikov zahtjev da podrži “razilaženje” RS sa BiH

Autor:Danas

Preporučeno

Vučić je u ponedjeljak izjavio da je stav Srbije da “priznaje BiH kao međunarodno priznatu državu, njen teritorijalni integritet i teritorijalni integritet RS u okviru BiH i traži poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, reagujući na izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o mogućem “razilaženju” RS sa Bosnom i Hercegovinom, da će Srbija poštovati integritet BiH, ali da neće dozvoliti kršenje Dejtonskog sporazuma.

Na pitanje novinara o izjavi Dodika da će RS krenuti sa „razilaženjem“ sa Bosnom i Hercegovinom, kao i njegovom najavljenom zahtjevu srbijanskom predsjedniku da ga u tome podrži, Vučić je u ponedjeljak izjavio da je stav Srbije da “priznaje BiH kao međunarodno priznatu državu, njen teritorijalni integritet i teritorijalni integritet RS u okviru BiH i traži poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Upravo se čita:  Vlada RS-a s kompanijama sa crne liste potpisala ugovore vrijedne 70 miliona KM

Rekao je da je i sa entitetskim predsjednikom razgovarao samo o njegovom putu u Rusiju i o pomjeranju „Vaskršnjeg sabora“ kako bi se zajednički donijele odluke nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici.

Dodao je da ima mnogo tema koje su važne u odnosu Srbije i Republike Srpske, kao i da je od suštinskog značaja zaštita ćiriličkog pisma, srpskog jezika i saradnja u oblasti kulture i ekonomije.

Upravo se čita:  Šta će se desiti 14. augusta: ‘Pokrenuta je ogromna promjena, BiH bi mogla biti kolateralna šteta’

Na kraju, još jednom je upitao „naše američke partnere“ zašto podržavaju „gaženje Dejtonskog sporazuma“ i rekao da mu ne treba objašnjenje advokata iz „njihovih Sarajeva, Zagreba, Prištine, Podgorice“.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas