Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Vučić u UN-u: Glasajte protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Vučić je kazao kako je proces pripreme nacrta rezolucije trajao šest mjeseci u tajnosti, te da niko u Srbiji nije bio informisan o tome.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u Njujorku stalne članice Ujedinjenih naroda da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u maju mjesecu.

Vučić je “ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu”.

– Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv – izjavio je Vučić.

Upravo se čita:  Nova provokacija iz Srbije: 11. jula uputili protestnu notu MVP-u BiH, ali su dobili "hladan tuš"

On je kazao kako je proces pripreme nacrta rezolucije trajao šest mjeseci u tajnosti, te da niko u Srbiji nije bio informisan o tome.

Vučić je dodao da je “rezolucija pripremana i uz potpuno ignoriranje Srba u BiH, institucija te zemlje, njezinog ustava i zakona, te da je podijelila narode u toj zemlji, uz protivljenje legitimnih predstavnika Srba i ignoriranja institucija, zakona i Ustava BiH”.

Upravo se čita:  Dodik se ovom definitivno nije nadao: Odluka je pala! SNSD ostao bez potupne kontrole Doma naroda BiH!

On je naglasio da Srbija dosljedno osuđuje “strašne zločine u Srebrenici”, te da su to uradila i dvojica predsjednika Srbije, ranije Boris Tadić i on, posjetivši Srebrenicu i odajući počast žrtvama, dok je je 2010. Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom je osudila zločin u Srebrenici.

Vučić drži da je nacrt rezolucije usmjeren ka odgovornosti samo jedne strane.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Centralna banka BiH primila 480 miliona KM oštećenog novca

Trezori Centralne banke BiH (CBBiH) su u toku 2023. godine od komercijalnih banaka primili 11.661.439 komada oštećenih novčanica i...

Još vijesti za vas