Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Vučić: ‘Vijest iz Bugarske me pogodila kao grom, to je za nas katastrofa!’

Preporučeno

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je usred izborne kampanje, povodom najave Bugarske o zatvaranju ventila rekao je “kako ga je ta vijest jako pogodila”

Vlada u Sofiji, pišu srbijanski mediji, najavila je kako će zatvoriti ventile i zaustaviti protok ruskog plina preko Bugarske ako joj Rusija bude tu uslugu naplaćivala u rubljama, a ne kao do sada u dolarima.

Nakon drastičnih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, ruski finansijski sektor i banke isključeni su iz međunarodnog sustava SWIFT koji pruža usluge vezane uz izvršenje finansijskih transakcija i plaćanja između banaka diljem svijeta, pa Moskva više neće moći plaćati ni naplaćivati usluge u eurima ili dolarima, nego samo u rubljima.

Upravo se čita:  Ubio punicu, pokušao i ženu, pa presudio sebi; Komšija: Čuo sam da je zapomagala punica

Bugarska reakcija izazvala je veliku uznemirenost jer za sada i preko Ukrajine u Europu još uvijek stiže ruski plin, a u funkciji je i plinovod Sjeverni tok 1.

No, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je usred izborne kampanje, povodom najave Bugarske o zatvaranju ventila rekao je “kako ga je ta vijest jako pogodila”, prenosi Jutarnji list.

Upravo se čita:  Mali maturanti zapalili krov škole

“Ta informacija me je pogodila kao grom iz vedra neba. Tu postoji jedan problem – Rusi nemaju pare. Rusi nemaju pare, kada im uzmete sve pare i tjerate ih do bankrotstva, kako će plaćati u dolarima? Kako će plaćati u rubljama, a vi im zatvorite tranzit plina?”, pita se zabrinuto Vučić.

Srbijanski predsjednik je kazao kako bi to za Srbiju bila prava katastrofa.

Upravo se čita:  Tek što je sezona počela, sa njom su počeli i udari po džepu: Ovo je cijena kafe na hvarskoj rivi

“Mi nemamo odakle dobiti osim preko Mađarske ili Balkanskim tokom preko Bugarske. Borimo se na dnevnom nivou. Ako nam to ukinu, ne znam kako ćemo”, kaže Vučić.

“Kad nešto radite godinama, pravite sistem da vam bude bolji i uspješniji i onda vam to neko sruši u mjesec dana. Ne znate što ćete sa sobom, a ni krivi ni dužni. Sve ste uradili, sve ste napravili”, rekao je Vučić na predizbornom skupu.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas