Utorak, 23 travnja, 2024

Vuk Jeremić želi preuzeti funkciju Ban Ki-moona?

Preporučeno

“Blic” navodi da bi Vuk Jeremić mogao imati potporu Rusije i Kine na jednoj, ali i ogromno protivljenje SAD-a na drugoj strani.

893a95d41ac20bfafc8a9a176b4da256
Foto: Vuk Jeremić

Predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić namjerava preuzeti mjesto glavnog tajnika UN-a i na toj dužnosti zamijeniti južnokorejskog diplomata Ban Ki-moona i već “uveliko lobira” za tu funkciju, piše u ponedjeljak beogradski “Blic”, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Taj beogradski politički tabloid navodi da bi velike šanse za funkciju glavnog tajnika imao i slovački šef diplomacije i nekadašnji visoki međunarodni dužnosnik na Balkanu Miroslav Lajčak. “Blic” navodi da bi Vuk Jeremić mogao imati potporu Rusije i Kine na jednoj, ali i ogromno protivljenje SAD-a na drugoj strani. Neimenovani američki diplomat je, navodi “Blic”, objasnio mogući scenarij izbora glavnog tajnika UN-a, budući da, navodno, ta osoba treba biti netko iz jedne od istočnoeureopskih zemalja.

Upravo se čita:  U Njemačkoj uhapšena braća iz Bosne i Hercegovine

“U prvom krugu Rusija će vjerojatno predložiti svog čovjeka, dok će kandidat SAD-a biti iz neke od baltičkih zemalja. Potom bi, u drugom krugu, SAD mogle predložiti Poljaka, a Rusija Jeremića. Budući da SAD ne žele ni čuti za Jeremića, kompromis će biti neki Čeh ili Slovak”, kaže neimenovani sugovornik “Blica”. List donosi i procjenu američkog diplomata kako postoje ozbiljne šanse da Ban Ki-moona zamjeni šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak, za kojeg navodi da uživa ugled u međunarodnim diplomatskim krugovima.

Upravo se čita:  Bosanac u Austriji osuđen na šest mjeseci jer je prijetio službenici parkinga “šamaranjem” nakon što mu je pisala kaznu

Ban Ki-moon preuzeo je dužnost glavnog tajnika UN-a 1. siječnja 2007., a 21. lipnja 2011. je ponovno izabran i mandat mu traje do 21. prosinca 2016. Bivši šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić izabran je u lipnju 2012. za predsjedavajućeg OS UN-a, a nakon svibanjskih izbora iste godine u Srbiji je, kao kandidat sa liste DS, dobio i zastupnički mandat u parlamentu Srbije.

Upravo se čita:  U Švicarskoj uhapšena tri pjevača koji su došli kao turisti a nastupali bez radne vize!

Jeremić je u u petak 15. siječnja isključen iz Demokratske stranke (DS) zbog nepoštivanja odluke Središnjeg odbora DS-a i kršenja Statuta stranke.

 

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas