Subota, 20 srpnja, 2024

Za 12 mjeseci bh. građani ići će autoputem od Sarajeva do Zenice!

Preporučeno

Ugovor vrijedan 47,73 miliona KM potpisali su direktori Ensad Karić (Autoceste FBiH), Hamed Ramić (Euroasfalt) i Asim Nanić (ŽGP), dok je supotpisnik Ugovora Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija. Radovi će trajati 12 mjeseci, nakon čega će u potpunosti biti završen autoput od Sarajeva do Zenice

autocesteU Zenici je danas potpisan ugovor između JP Autoceste FBiH te BH konzorcija kojeg čine Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo o izgradnji faze II tunela Vijenac (tunela 1. mart). Ugovor vrijedan 47,73 miliona KM potpisali su direktori Ensad Karić (Autoceste FBiH), Hamed Ramić (Euroasfalt) i Asim Nanić (ŽGP), dok je supotpisnik Ugovora Enver Bijedić, ministar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Radovi će trajati 12 mjeseci, nakon čega će u potpunosti biti završen auto-put od Sarajeva do Zenice.

– Izgradnja tunela 1. mart je priča o zajedničkom uspjehu Autocesta FBiH i domaćih kompanija, istakao je direktor Autocesta FBiH Ensad Karić, naglasivši da će po završetku Faze II ovo biti najduži tunel u Bosni i Hercegovini ali i jedan od najmodernijih i najopremljenijih tunela u regionu, a ujedno i predstavlja jedan od trenutno najzahtjevnijih objekata na Koridoru Vc.

– Zahvaljujući danas potpisanom ugovoru za 12 mjeseci građani i građanke ove zemlje konačno će autoputem putovati od Sarajeva do Zenice, najavio je Karić ističući posebno zadovoljstvo što u realizaciji ovog projekta učestvuju domaće kompanije, koje ovim dobivaju i važnu referencu za druge poslove u budućnosti.

– Pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj uspjeli smo osigurati ravnopravan tretman za domaće kompanije u njihovoj inače vrlo strogoj tenderskoj proceduri, objasnio je Karić i istakao da je dvadeset posto od vrijednosti ugovora finansirano od naplaćenih bankovnih garancija, dok je ovim ugovorom premašena jedna milijarda KM ugovorenih investicija u proteklih 20 mjeseci.

– Čestitam Euroasfaltu i ŽGP-u na ovom ugovoru i želim im uspješne radove i siguran sam da se vidimo za 12 mjeseci na otvaranju i tunela i kompletnog autoputa Sarajevo-Zenica, poručioje Karić.

Hamed Ramić, direktor Euroasfalta je u ime BH Konzorcija istakao da je ovim ugovorom potvrđeno da su domaći građevinari spremni nositi se sa najzahtjevnijim projektima, koji mogu doprinijeti oporavku bh. privrede. Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić istakao je da zahvaljujući angažmanu Autocesta, radovi na tunelu 1. mart (tunel Vijenac) idu i brže od očekivanih.

– Ovakvi projekti vraćaju nadu Bosancima i Hercegovcima u nas same da smo sposobni zajedno graditi bolju budućnost», naglasio je premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak.

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, istakao je da je šansa integracije BiH upravo u izgradnji putnih komunikacija koje mnogo uspješnije od političara povezuju ljude i cijelu BiH.

Na Dan nezavisnosti, 1. marta 2013. godine, završen je proboj tunela Vijenac (tunela 1. mart), odnosno spajanje tunela kompletnom dužinom u okviru prve faze radova.Nakon evaluacije pristiglih ponuda za izgradnju tunela 1. mart (faza II) izabran je BH Konzorcij kojeg čine: Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo. Kriteriji tendera su bili određeni na način da je omogućen ravnopravan tretman domaćih kompanija. Potpisivanje ugovora za fazu II, tunela 1. mart podrazumjeva izgradnju: hidroizolacije, odvodnje, sekundarne podgrade, kolovozne konstrukcije i elektroinstalacija. Završetak tunela 1. mart planiran je za mart 2014. godine, čime će u funkciji biti cjelokupna dionica Drivuša – Kakanj, odnosno Sarajevo – Zenica.
(Depo)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas