Srijeda, 21 veljače, 2024

Za 24 sata zaradili 27 miliona dolara nakon što su objavili da su blizu otkrivanju vakcine za koronavirus

Preporučeno

Iako ova firma nema svoje proizvode na tržištu, ukupna tržišna vrijednost američke biotehnološke kompanije “Moderna” narasla je na nevjerovatnih 29 milijardi dolara.

Dionice američke biotech kompanije “Moderna” skočile su čak 30 posto, nakon što je objavljeno da su postignuti obećavajući rezultati u potrazi za efikasnom vakcinom protiv virusa korona, piše CNN.

Upravo se čita:  Poskupljuju skoro sve cigarete: Od 19. februara nove cijene

U ponedjeljak i utorak svoje akcije prodali su finansijski i medicinski direktori kompanije “Moderna”, i ostvarili ukupni profit od 27 miliona dolara za samo 24 sata.

Ukupna tržišna vrijednost ove biotehnološke kompanije narasla je na nevjerovatnih 29 milijardi dolara, iako firma nema svoje proizvode na tržištu.

Vakcina mRNA-1273

Izgleda da je vakcina nazvana mRNA-1273 izazvala imunološki odgovor kod osam osoba koje su je primile, jednak odgovoru koji imaju osobe koje su se prirodno zarazile virusom, navedno je ranije u saopćenju laboratorije.

Upravo se čita:  Poskupio hljeb u RS, pekari digli cijene za 10 posto: Najavljena i nova poskupljenja zbog “minimalca”

Nisu poznati potpuni rezultati ispitivanja faze 1, prve u razvoju vakcine, koja uključuje 45 učesnika.

Ilustracija, Foto: CIN

– Ovi privremeni preliminarni podaci faze 1, pokazuju da vakcinacija s mRNA-1273 pokreće imunološki odgovor jednake snage kao i onaj izazvan prirodnom zarazom – izjavio je Tal Zaks, direktor Moderne.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas