Utorak, 16 srpnja, 2024

Za BiH: Izjave srbijanskih političara mogu destabilizirati stanje u regionu

Preporučeno

Nakon što je premijer Srbije Ivica Dačić obrazlažući u Skupštini Srbije potpisivanje sporazuma s Kosovom rekao ”da je za Srbiju opstanak RS-a veći nacionalni i državni interes od Kosova i metohije, jer u njoj živi više od milion Srba” Stranka za BiH (SBiH) smatra da je ovo jedna u nizu nedobronamjernih i opasnih izjava srbijanskih zvaničnika koje mogu destabilizirati stanje u regionu.

Upravo se čita:  Vlada Republike Srpske nema para za policajce

zabih-400x300Ova stranka ističe da se Dačić mora ponašati u skladu sa činjenicom da je BiH država s međunarodno priznatim kontinuitetom, teritorijalnim integritetom i suverenitetom.

Rukovodstvo Stranke za BiH mišljenja je da Dačić slijedi politiku Slobodana Miloševića, a “kojoj je zvanično presuđeno pred Haškim tribunalom nizom pravosnažnih presuda za ratne zločine i genocid”.

SBiH podsjeća kako je još prije četri godine počela upozoravati da će srbijanska politika fokus s Kosova usmjeriti na BiH s ciljem “ kompenzacije i teritorijalnog namirenja”.

Upravo se čita:  Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

“Sada se očigledno vrše pripreme za provođenje tog procesa. Političari iz Srbije godinama navikavaju svoj narod na matricu ”ono što izgubimo južno, dobit ćemo zapadno”. Nažalost, većina bh. političara nije željela shvatiti našu ozbiljnost upozorenja, a neki od njih su reagovali i s podsmjehom”, kaže se u saopćenju iz Pres službe Stranke za BiH. (Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas