Petak, 9 lipnja, 2023

Za građevinsku dozvolu u BiH se čeka 181 dan!

Nemojte propustiti

Prema lakoći poslovanja Svjetska banka našu je zemlju svrstala na 125. mjesto od 183 zemlje svijeta. Napretka ima, ali je on vrlo mali

gradjevinska dozovola

Ukoliko netko odluči napraviti poslovnu zgradu, potreban mu je 221 dan. Samo na građevinsku dozvolu u našoj zemlji se čeka 181 dan. Tu je onda i različita zakonska regulativa od općine do općine, od županije do županije, od entiteta do entiteta.

Za pokretanje posla potrebno je proći oko 12 procedura koje traju u prosjeku oko 40 dana. Pri tome treba priložiti u prosjeku 40 dokumenata. U RS-u je donekle ostvaren napredak skraćivanjem procedura za registraciju tvrtke, tvrde, na samo četiri dana.

Upravo se čita:  Kanton u FBiH utvrdio deficitarna zanimanja: Ako mladi upišu ove zanate dobiće po 1.000 KM

U Federaciji BiH to i dalje traje “vječnost”, iako se i ovdje rok smanjio s više od 60 na 40 dana. Papirologija je i dalje opsežna, a najgore je čekanje raznih inspekcija da iziđu na teren. Problem je čekanje dozvola za uvođenje struje, vode…

Poseban problem potencijalnim ulagačima predstavlja i činjenica kako poslovne jedinice u RS-u i u FBiH, bez obzira što je riječ o istoj tvrtci, ne potpadaju pod istu zakonsku regulativu, što je stranim, ali i domaćim ulagačima nezamislivo.

S druge strane, nekad je procedura dobivanja radne dozvole trajala nekoliko mjeseci, a ona je danas smanjena na u prosjeku mjesec dana.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu kako zakonodavstvo treba svakako uskladiti na razini države, entiteta i županija, pa i općina.

Upravo se čita:  Poznata imena Hadžibajrićevih pomoćnika koje je danas priveo FUP

Direktor komore Bruno Bojić kazao je kako ulagače najviše čudi upravo to, a potom nemogućnosti ishođenja određenih dokumenata i registracije, što zna trajati po pola godine i više.

– Naša politika treba se dogovoriti i uskladiti procedure. Danas, u informacijskom dobu je sve to moguće, kaže Bojić za Dnevni list.

Zbog čega je danas ovakvo nekonkurentno stanje u BiH i zašto strani ulagači, ne da ne ulažu u BiH, već i povlače svoj kapital, leži u činjenici kako u ovoj situaciji svatko želi uzeti svoj dio kolača. Nakon što ulagač dobije dozvole na lokalnoj razini, na entitetskoj se zna dogoditi da na jednu, primjerice okolišnu, dozvolu čeka i po par godina. I to je jedan od razloga zašto smo prošle godine imali najmanje stranih ulaganja od kraja rata.

Upravo se čita:  Zbog nedostatka citostatika u BiH više od 200 oboljelih od raka na listama čekanja

Za normalno funkcioniranje i poslovanje je potrebno i dobro političko ozračje. I ovdje ulagači ukazuju na činjenicu kako se politika malo trudi uskladiti zakonsku legislativu unutar BiH, a kamoli sa zakonodavstvom BiH.

Danas je svuda u svijetu teško poslovati, jer se svuda inspekcije “okomljuju” na njih. No, kod nas su i davanja na plaću jako velika. Prema nekim informacijama, radi se i projekt svođenja davanja na plaće na minimum. Time bi se ujedno smanjio i broj radnika “na crno”.

(Dnevni list)

Pročitajte još

Izdvajamo

Pregled ili smrt, nešto će prije doći: Pokušaj liječenja u Sarajevu

Ovo je istinita priča stanovnika Sarajeva koji se lično uvjerio u začarani labirint takozvanog puta pacijenta, u zdravstveni sistem...

Možda vas zanima i ovo