Utorak, 25 lipnja, 2024

Za prijavu i odjavu prebivališta građani KS više ne moraju prilagati ZK izvadak

Autor:Fena

Preporučeno

Proces prijave i odjave prebivališta/boravišta je poprilično olakšan

Potpisivanjem sporazuma o uvjetima i načinu neposrednog pristupa, povezivanja i uvida u elektronsku evidenciju zemljišnjih knjiga za nekretnine Kanton Sarajevo postaje prvi kanton s aktivnim E-GRUNTom. Sistem je počeo s radom 17. maja i za sada uredno funkcioniše, kazao je Feni ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

Kako ističe, u postupcima prijave i odjave prebivališta i boravišta, građani Kantona Sarajevo više neće morati prilagati ZK izvadak. Uposlenici MUP-a KS će imati mogućnost uvida, pretrage i štampe izvoda iz elektronske evidencije zemljišnjih knjiga za nekretnine KS, te ukoliko je izvadak uredan, lice neće biti u obavezi da prilaže fizičku kopiju.

Upravo se čita:  Vlada Federacije BiH povećava poticaje za poljoprivredu

– Proces prijave i odjave prebivališta/boravišta je poprilično olakšan, te ukoliko je vrijeme da izvadite novu ličnu kartu, proces će biti dosta brži. Pored novih službenika koji su rasteretili redove u šalter salama, od danas imate novu olakšicu – popunite zahtjev/odobrenje za korištenje podataka i prilikom preuzimanja lične karte više niste u obavezi priložiti ZK izvadak – kaže Katica.

Upravo se čita:  U FBiH od sada će biti drugačiji propisi o zapošljavanju stranaca

– Ovo je samo jedan od naših koraka digitalizacije koje sprovodimo i planiramo sprovesti u budućnosti. Opredjeljenje za put u EU ne smije biti samo deklarativno, već uvođenjem praksi iz zemalja Evropske unije pokazujemo istinsku opredjeljenost. Prisjetimo se, u novembru prošle godine smo aktivirali elektronsko određivanje matičnog broja novorođenčadima ‘e-bebe’, zatim je evo aktivan i ‘e-grunt’, te nas sredinom ove godine očekuje aktivna i e-pisarnica. Sve pozitivne strane digitalizacije i interneta trebamo iskoristiti i olakšati, kako posao našim službenicima, tako i život građanima – navodi ministar.

Upravo se čita:  BIHAMK pozvao na opreznu vožnju: Zbog visokih temperatura budite maksimalno skoncentrisani

Kako kaže, ovo je još jedan od dokaza da je internet uveliko dio svakodnevnice, “zbog toga mi od ove godine dosta ozbiljnije posmatramo tu sferu”.

U pripremi ove aktivnosti učestvovali su Federalno ministarstvo pravde, Općinski sud u Sarajevu, Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas