Utorak, 23 srpnja, 2024

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima u FBiH uskoro na snazi: Vlasnici će imati pola godine za primjenu propisa

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Za one koji prekrše zakon predviđene su kazne koje se kreću od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora gdje je pušenje zabranjeno. Kazna za fizička lica je 100 KM.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva potvrđeno je da je napokon izrađen Pravilnik kojim se regulišu smjernice za ugostitelje vezane za provedbu Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda na nivou FBiH.

Tako će uskoro biti zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima. Ne zna se tačan datum.

Kako su iz ministarstva rekli za Klix, Pravilnik je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, nakon čega će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH.

Upravo se čita:  Samo 44 posto djece u BiH ide u vrtić, u EU 92 posto

“Napominjemo da su pravna lica, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane pušenja u skladu s ovim zakonom, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona) dužni uskladiti svoj rad s odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu”, rekli su iz ministarstva.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s premijerkom Estonije i budućom šeficom diplomatije EU Kajom Kallas

Članom 32. Zakona definisano je da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove, te kantonalni organi za inspekcijske poslove.

Kazne propisane ovim zakonom početi će se naplaćivati nakon 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona, odnosno pravilnika.

Za one koji prekrše zakon predviđene su kazne koje se kreću od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora gdje je pušenje zabranjeno. Kazna za fizička lica je 100 KM.

Upravo se čita:  Na snazi narandžasto upozorenje: Temperature će ići i do 41 stepen

Podsjetimo, Zakon kojim se ograničava upotreba duhanskih proizvoda u FBiH na snagu je stupio 28. maja prošle godine te je dat rok od godinu dana Federalnom ministarstvu zdravstva za izradu Pravilnika.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas