Subota, 10 lipnja, 2023

Zagreb: Muškarac povrijeđen u eksploziji najvjerojatnije je bombaš

Nemojte propustiti

Kako je Index objavio još jutros, policija sumnja da je ozlijeđeni 53-godišnjak V.B. odgovoran za eksploziju u Stenjevcu. Informacija da je najverojatnije on odgovoran neslužbeno nam je potvrđena iz policijskih krugova, no dodaju kako je istraga i dalje u tijeku jer im je motiv zasad nepoznat. “Potencijalni motivi se istražuju”, rečeno je Indexu.

zagreb_3

Također, utvrđeno je da ima veze i s bombom pod vlakom u Podsusedu.

Prema našim informacijama nakon ispitivanja, željeli su ga podvrgnuti i poligrafskom ispitivanju međutim on je to odbio. Je li kasnije pristao zasad nam nije poznato.

53-godišnjak se ozlijedio jer je imao problema s aktivacijom eksplozivne naprave, očito je bio i nespretan, a sumnjivac je postao upravo zbog ozljeda koje su upućivale na samoranjavanje. Naime, po ozljedama je bilo sigurno kako je bio vrlo blizu naprave, lakše je ozlijeđen, a zadobio je ozljede po rukama.

Upravo se čita:  Poduzetnik se vraćao iz Bosne i Hercegovine, zaustavili ga na granici: ‘Oči su im zinule kad su vidjeli što imam‘

Navodno ga se dovodi u vezu i sa nekim sličnim radnjama od ranije, što je dodatno pojačalo sumnju policije.

Policija vjeruje kako muškarac nije povezan niti s jednom organizacijom, već da se radi o individualnom činu jedne nestabilne osobe. Prema informacijama koje smo dobili iz vrha istrage, 53-godišnjak nije hrvatske nacionalnosti, ali time se ne sugerira da je zločin politički motiviran.

Policija ništa ne želi potvrditi

No, policija službeno i dalje ništa ne želi potvrditi. Jelena Bikić, glasnogovornica Ravnateljstva policije, tvrdi da osoba koja je ozlijeđena u eksploziji bombe za sada nema status osumnjičene niti uhićene osobe. Nije željela potvrditi niti jesu li eksplozije u Stenjevcu i Podsusedu povezane: “Izuzeli smo niz materijalnih dokaza, vještačenja su u tijeku i tek onda ćemo moći reći možemo li povezati prvi i drugi slučaj”.

Upravo se čita:  Kako komšije 'deru' turiste: 'Vožnju taksijem u Splitu platili su 180 eura'

U nikakve detalje, kaže Bikić, policija za sada ne može ulaziti. “Policija mora čuvati neke informacije kako bi uspješno riješila slučaj. Sve ćemo podijeliti s vama kada više ne bude opasnosti da ćemo time ugroziti daljnji tijek istraživanja”, kaže Bikić.

“Od prve eksplozije razgovarali smo s više od sto osoba. Vezano za eksploziju u Stenjevcu ispitali smo 15-ak osoba. Svaka informacija nam je važna i svaku informaciju treba provjeriti. Ali niti jedna od osoba s kojima smo razgovarali zasad nije u statusu osumnjičenika”, kaže Bikić.

Glasnogovornica policije također tvrdi kako ništa ne ukazuje da bi se moglo raditi o terorističkom činu. “Nismo došli do zaključka da se radi o terorizmu. Radi se o djelima koje ugrožavaju živote ljudi i imovine”, kaže Bikić.

Upravo se čita:  Velika tragedija potresla region: Ovo su dvije sestre koje su izgubile život u saobraćajnoj nesreći

112 dobio dojavu o bombi prije eksplozije

Državna uprava za zaštitu i spašavanje dobila je dojavu o bombi i prije eksplozije. Voditelj Županijskog centra Zagreb Pavao Britvić Media servisu je potvrdio.

“Centar 112 zaprimio je šest minuta poslije ponoći dojavu u kojoj nam pozivatelj govori da vidi bombu na autobusnoj stanici. To je prva dojava na temelju koje je sustav proradio i alarmirao odgovarajuće žurne službe”, ispričao nam je Britvić.

Ne zna koliko je točno prošlo od dojave do eksplozije.

“Dojava je bila u 00:06, a nedugo nakon toga sljedeća je bila dojava da ima ozlijeđenih”, rekao je Britvić koji, u interesu istrage, nije želio otkriti je li ih nazvao muškarac.

(Index)

Pročitajte još

Izdvajamo

U dijelovima BiH kritično: Voda prodrla u stambene objekte, bujica nosi automobil

Kiša i dalje pada tako da je pred stanovnicima besana noć. Kako javljaju mještani u Sapni u dijelu ove općine...

Možda vas zanima i ovo