Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Zajednička štabna vježba Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Preporučeno

Sukladno međunarodnim uputama za izvođenje štabnih vježbi, simulacija štabne vježbe izvedena je na temelju unaprijed pripremljenog glavnog scenarija razvoja događaja (Master Scenario Event List).

Dana 18. i 19. maja u Županijskoj upravi u Slavonskom Brodu, predstavnici Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u saradnji s regionalnim informativnim centrima i predstavnicima ključnih organizacija okupljenih na projektu Upravljanje vanrednim situacijama u slivu rijeke Save (Water Contingency Management in the Sava River Basin / WACOM), održali su zajedničku štabnu vježbu tokom koje su izvedene dvije simulacije procesa donošenja odluka u slučaju „Nesreće s izlijevanjem velike količine naftnih derivata s plovila na lokaciji Slavonski Brod“ i u slučaju „Velike poplave na rijekama Una, Vrbas i Sava“. Sukladno međunarodnim uputama za izvođenje štabnih vježbi, simulacija štabne vježbe izvedena je na temelju unaprijed pripremljenog glavnog scenarija razvoja događaja (Master Scenario Event List).

„Iskazujemo sve pohvale za organizaciju i prezentaciju vježbi u kojima su sudjelovale sve službe koje bi bile uključene i u stvarnoj situaciji. Od posebne je važnosti uključivanje u vježbu svih učesnika iz susjednih država koje u ovakvim situacijama moraju sarađivati jer nesreće na rijeci Savi jednako ugrožavaju stanovnike na obje strane rijeke. Nadamo se da će i u budućnosti biti još ovakvih vježbi“, rekao je Pavo Baričić, iz Službe civilne zaštite Slavonski Brod Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Upravo se čita:  Poslodavci još uvijek plate dijele u kovertama a radnici šute

„Moram istaknuti da su ovom prilikom iznimno uspješno korišteni važni operativni prekogranični sistemi za rano upozoravanje. U slučaju poplava korišten je Sava Flood Forecasting and Warning System, a u slučaju onečišćenja Danube Accident Emergency Warning System”, rekao je Samo Grošelj iz Međunarodne komisije za sliv?? rijeke Save.

„Simulacija izlijevanja 200 tona naftnih derivata u rijeku Savu s plovila?? pristalog u luci Slavonski Brod iznimno je rizični događaj za ekosisteme i sve ostale s njim povezane sisteme na način da prijeti njihovoj dugoročnoj održivosti zbog naglo uzrokovane neravnoteže. Nakon službenog dijela vježbe provedena je i analiza i tom je prilikom zaključeno da se neke pojedinosti u protokolu mogu i moraju unaprijediti s ciljem kontinuiranog poboljšanja spremnosti sistema na incidentna onečišćenja. Posebno je naglašena važnost funkcionisanja sistema veze među učesnici vježbe s obzirom da je suviše heterogen“, rekla je Natalija Matić iz Hrvatskih voda.

Upravo se čita:  Pola miliona kazni zbog radara na autoputu u FBiH, evo na kojim najviše

„Svjesni potrebe unapređenja praktične saradnje u upravljanju katastrofama i smanjenja rizika od katastrofa, siguran sam da je ova vježba bila za sve odgovorne prava riznica informacija, iskustava, planova i postupaka nužno potrebnih za sve faze ciklusa upravljanja nesrećama. Vrlo dobro pripremljena i vođena, vježba je bila prilika da predstavnici različitih institucija i organizacija zajedno rade i razmjenjuju mišljenja i iskustva. Ova je vježba posebno značajna zbog regionalne saradnje u oblasti zaštite i spašavanja jer su simulirane sve procedure između država, kao i između različitih struktura zaštite i spašavanja u tim državama. Razmjenom važnih podataka u stvarnoj bi se situaciji značajno doprinijelo ubrzanju djelovanja i protoku informacija“, rekao je Idriz Brković, iz Odjela za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za poljoprivrednike: Isplaćene novčane podrške u FBiH

“Uloga Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske u ovom i sličnim događajima je da preciziramo procedure obavještavanja i načine upozoravanja, da pripremimo strategiju i plan postupanja nakon što smo primili obavijest o incidentu. Naša institucija je jedan od projektnih partnera u projektu WACOM u Bosni i Hercegovini i iznimno nam je važno da aktivno sarađujemo s drugim institucijama iz drugih država u oblastima upravljanja vodama, lučke kapetanije, resornim ministarstvima i drugim subjektima. Sam scenarij razvoja događaja je vrlo realan što vježbu čini izazovnom i poučnom”, rekla je Danijela Ždrale ispred Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Simulacije štabnih vježbi u Slavonskom Brodu druga su i treća vježba u nizu od pet štabnih vježbi koje će se održati i u drugim zemljama u slivu rijeke Save. Vježbe će simulirati i analizirati situacije izlijevanja opasnih tvari ili velikih poplava na drugim lokalitetima koje imaju prekogranični uticaj te zahtijevaju međunarodnu saradnju u odzivu na nesreću.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas