Utorak, 16 srpnja, 2024

Zakon o povoljnim penzijama branilaca: Armijski general primat će do 1.657, a vojnik do 414 KM

Preporučeno

Malo koje zakonsko rješenje izazvalo je u Federaciji BiH, ali i cijeloj državi toliko bure kao Zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, koji je prije desetak dana usvojen u Federalnom parlamentu

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Riječ je o izuzetno osjetljivoj materiji koja tretira primanja vojnih penzionera, demobilisanih boraca Armije RBiH, bivših pripadnika Vojske FBiH, državnih službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane koji su otpušteni, pripadnika ratnog komandnog sastava policije, nosilaca najvećih ratnih priznanja, ratnih vojnih invalida s procentom invalidnosti većim od 60 posto koji su ranjeni na borbenom zadatku te penzionisanih pripadnika Oružani snaga (OS) BiH.

Upravo se čita:  Upozorenje Meteoalarma za subotu: Poduzmite potrebne mjere za svoju sigurnost, mogući kvarovi na infrastrukturi

Jedinstvena osnovica za izračun visine penzije korisnika prava iz ovog zakona je zajamčena penzija isplaćena u decembru 2011. godine u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja iznosi 414,30 KM.

Za dobitnike najviših ratnih priznanja iz Zakona o posebnim pravima dobitnika najviših ratnih priznanja na iznos penzije obračunat prema ovom novom zakonu dodaje se iznos propisan osnovicom.

Upravo se čita:  Počast i cvijeće za žrtve genocida - Porodice pored tabuta, sve je spremno za dženazu

Ovaj zakon obuhvata ukupno 29.197 korisnika, za koje će iz budžeta na godišnjem nivou biti izdvojeno 197 miliona maraka, što predstavlja sumu koju su federalne vlasti dogovorile s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Osim onih koji su do sada primali naknade u skladu s tri federalne uredbe i boračkim zakonima u prava je uvedeno i 6.000 novih korisnika. Riječ je o 500 pripadnika policije koji su najmanje 12 mjeseci od 18. septembra 1991. do 23. decembra 1995. obavljali dužnosti i poslove komandanta-zapovjednika, komandira i načelnika, zatim 1.800 penzionisanih vojnika OSBiH, 1.700 demobilisanih boraca kojima je priznato učešće u odbrani u trajanju od najmanje tri godine pod uvjetom da imaju najmanje 20 godina penzijskog staža, te 2.000 ratnih vojnih invalida s procentom invalidnosti 60 posto ili više, koji su proglašeni vojno nesposobnim isključivo po osnovu ranjavanja na izvršenju borbenog zadatka.

Upravo se čita:  Guterres: Da sjećanje na Srebrenicu ojača odlučnost da izgradimo svijet bez genocida
Tabela činova i penzija koja prikazuje kolika će biti primanja boračkih kategorija
Tabela činova i penzija koja prikazuje kolika će biti primanja boračkih kategorija

(Dnevni avaz)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas