Subota, 2 ožujka, 2024

Zamijenite dokumente na vrijeme: Ko zakasni, biće kažnjen i do 300 KM

Preporučeno

Rok za podnošenje zahtjeva za zamjenu lične karte je 15 dana prije isteka, a za kršenje ove zakonske obaveze propisana je novčana kazna od 30 do 300 KM.

Sektori za građanska stanja Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a tokom cijele godine bilježe povećanje zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata, a razlog za to je činjenica da ističe desetogodišnji rok važenja ličnih dokumenata.

– Broj obrađenih zahtjeva za lične karte i vozačke dozvole u određenim mjesecima iznosio je i do 9.000, a primjera radi u novembru je obrađeno 5.514 zahtjeva za lične karte, što je za 142 posto više u odnosu na novembar prošle godine.

Istovremeno, obrađena su 3.104 zahtjeva za vozačke dozvole, što je za 46,7 posto više u odnosu na isti mjesec 2022, saopćeno je iz MUP-a KS-a.

Upravo se čita:  EU šalje novu pomoć: Po 5.000 KM za više od 1.500 građana BiH

Dodaje se da je ovaj broj zahtjeva za lične dokumente zabilježen samo 2003/2004. kada je prvi put počelo izdavanje ličnih karata putem CIPS projekta. Imajući u vidu da je rok važenja ličnih dokumenata 10 godina, veći broj zahtjeva zabilježen je i 2013/2014.

– Razlog za ovako značajno povećanje broja zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata je činjenica da je istekao desetogodišnji rok važenja javnih isprava, ali moram istaći da smo ovu situaciju spremno dočekali i da nema nikakvih problema ili zastoja u radu. Strateški smo definisali naše ciljeve, te blagovremeno kapacitirali ljudskim resursima radna mjesta u sektorima na kojima se pružaju direktne usluge građanima, tako da i pored velikog povećanja broja zahtjeva, svi se obrađuju na vrijeme i MUP KS-a u potpunosti zadovoljava potrebe naših građana, izjavio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS-a.

Upravo se čita:  Specijalci entiteta RS i Srbije vježbali na jezeru kod Mrkonjić Grada

Dodao je da nema problema ni sa distribucijom javnih isprava na relaciji IDDEEA Banja Luka – MUP KS-a, kao ni sa nedostatkom obrazaca javnih isprava na 10 lokacija u KS-u na kojima se vrši izdavanje dokumenata.

Rok za podnošenje zahtjeva za zamjenu lične karte je 15 dana prije isteka, a za kršenje ove zakonske obaveze propisana je novčana kazna od 30 do 300 KM.

Upravo se čita:  Uspješno okončana potraga na Trebeviću: Otac i sin pronađeni živi i zdravi

Iz MUP-a KS-a pozivaju građane da provjere rok važenja ličnih dokumenata te blagovremeno predaju zahtjeve za nove u skladu sa zakonskim propisima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas