Subota, 2 ožujka, 2024

Započela isplata novčanih podrški poljoprivrednicima u FBiH

Autor:Re

Preporučeno

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva započelo je isplatu novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH, koji su aplicirali po Modelu ruralnog razvoja i Modelu ostalih vrsta podrški.

Shodno usvojenom Programu utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – poticaj za poljoprivredu“ u 2023. godini, poljoprivrednim proizvođačima bit će isplaćeno 41,93 posto. To uključuje korisnike koji su aplicirali za kupovinu i nabavku poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja, u poljoprivrednu opremu za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, u kupovinu i nabavku rasplodne stoke, ulaganja u građevinske objekte na poljoprivrednom gazdinstvu, u podizanje višegodišnjih nasada, te ulaganja u pripremu za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda. U tu svrhu bit će isplaćeno 29.055.360,56 KM, a propisanim pravilnikom bio je omogućen maksimalan iznos pojedinačne podrške do 1,2 miliona KM.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

Kada je u pitanju podrška investicijama u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda korisnicima će biti isplaćeno 18,10 posto od iznosa ulaganja. Za navedeno je osiguran iznos od 10 miliona KM, a korisnici su mogli ostvariti, također, do 1,2 miliona KM po pojedinačnom zahtjevu.

Za Model ostalih vrsta podrški osiguran je iznos od 5.930.411,01 KM. Pri tome su najveća izdvajanja za sufinansiranje aktivnosti poljoprivrednih zadruga i privrednih društava za povezivanje ponude porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i obrta s područja Federacije BiH u iznosu od 5.011.234,20 KM.

Upravo se čita:  Nevjerovatni podaci: Puter tri, a mlijeko dva puta skuplje u BiH nego u Hrvatskoj

– Nakon izvršenih kontrola i utvrđenog činjeničnog stanja na terenu, te komisijski obrađenih predmeta, izračunat je postotak od 41,93 posto, što je daleko najveći postotak u okviru dodijeljenih novčanih podrški po Modelu ruralnog razvoja do sada. Zadovoljni smo što će naši poljoprivredni proizvođači dobiti ova sredstva podrške i vjerujemo reinvestirati u poljoprivredu i prehrambenu industriju – kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Upravo se čita:  1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Isplata sredstava ovisit će od dinamike isplate prioriteta budžetskih korisnika u Trezoru Federalnog ministarstva finansija, a očekuje se da isplate budu realizirane i završene do kraja ovog mjeseca, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas