Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Zaposlenice u Parlamentu FBiH osuđene na zatvorsku kaznu i moraju vratiti imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom

Preporučeno

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivima Dobrilu Pletikosa, nakon razmatranja Sporazuma o priznanju krivnje, za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i Maju Pletikosa Kolašinac za pomoć počinitelju pri učinjenju djela.

Dobrila Pletikosa osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko optužena u roku od dvije godine od pravosnažnosti ove presude ne počini novo krivično djelo.

Upravo se čita:  Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posjetio kompleks Ravne u Visokom

Maja Pletikosa Kolašinac osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci. Kazna se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo.

Istovremeno, dužne su u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude vratiti imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 2.800 KM. Također, Dobrila Pletikosa dužna je nadoknaditi štetu budžetu Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.400 KM.

Upravo se čita:  Saharski pijesak u BiH dolazi početkom naredne sedmice

Dobrila Pletikosa se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine obavljajući poslove sekretara Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sačinila više fiktivnih ugovora o zakupu stanova za smještaj zastupnika iako je znala da ih neće koristiti.

Na taj način je sebi ali i svojoj poznanici pribavila nezakonitu korist u iznosu većem od devet hiljada maraka, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas