Utorak, 25 lipnja, 2024

Zastava susjedne Srbije u BiH: Načelnica općine u RS-u poslušala “naredbu” SNSD-ovske vlasti

Preporučeno

Vlada Republike Srpske (RS) pozvala je sve institucije i građane da na dan glasanja o rezoluciji, 23. maja istaknu zastave tog bh. entiteta i “iskažu svoje protivljenje usvajanju rezolucije”.

Zastava Srbije postavljena je u Drvaru uoči zasjedanja Generalne skupštine UN-a koja će 23. maja raspravljati i glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Njome se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Poziv vlasti RS-a

Vlada Republike Srpske (RS) pozvala je sve institucije i građane da na dan glasanja o rezoluciji, 23. maja istaknu zastave tog bh. entiteta i “iskažu svoje protivljenje usvajanju rezolucije”.

Upravo se čita:  Vlasti SAD: Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji pomažu Miloradu Dodiku

Načelnica Drvara Dušica Runić, članica Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na Facebooku objavila je sliku zastave u tom gradiću, prenosi RSE.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci 21. maja najavio da će na dan rasprave o rezoluciji u Skupštini UN, u Srebrenici biti održana sjednica Vlade i rukovodstva RS-a na kojoj će biti razmatrani, kako je rekao, u međuvremenu kreirani zaključci.

Upravo se čita:  Dodik današnji nestanak struje koristi za svoju propagandu: "I onda neko kaže da se bori za građane!"

Inače, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Potočarima je 22. maja objavio na mreži X da ovaj centar “ne može osigurati uvjete za posjetu članova Vlade RS-a, imajući u vidu njene stavove i politiku kad je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine”.

Suljagićev odgovor uslijedio je dan nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio da još nema odgovora na zahtjev koji je uputio Memorijalnom centru da delegacija entitetske Vlade 23. maja položi vijenac u Potočarima.

Upravo se čita:  Višković u panici zbog američkih sankcija: Opet priča da su ugroženi u RS

Polaganje cvijeća u Bratuncu

Dodik je rekao da će taj dan zvaničnici RS-a položiti cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Potočara.

Za genocid u Srebrenici, koji je počinila Vojska RS-a i u kome je ubijeno najmanje 8.372 Bošnjaka, osuđeno je više od 50 osoba na oko 700 godina zatvora.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid, ali to ne priznaju predstavnici vlasti u bh. entitetu Republika Srpska i Srbiji.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas