Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Zašto je otac učestvovao u otmici: Slučaj iz prošlosti porodice ubijene djevojčice otkriva pozadinu zločina?

Preporučeno

Aleksandar je saslušan u tužilaštvu i negirao je umješanost u otmicu kćerke, ali mu je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da će uticati na istragu.

Aleksandar Gorčevski, otac ubijene tinejdžerke Vanje, nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u otmici svoje kćerke koja je rezultirala njenim ubistvom. Vanjin otac je, kako se sumnja, htio da iznudi novac od njene majke, a upravo porodični odnosi otkrivaju motiv za Aleksandrove monstruozne poteze.

Makedonski tužilac Gavril Bubevski izjavio je da ima saznanja da je majka ubijene Vanje nedavno prodala stan, što je bio motiv za kidnapovanje djevojčice.

On je rekao da je otac djevojčice bio u kontaktu s glavnim osumnjičenim koji je sinoć uhapšen, kojem je rekao za to, kao i kad će djevojčica da izađe iz kuće.

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski rekao je da se radi o zločinu bez presedana, izolovanom slučaju, koji su počinili kriminalci monstrumi koji su željeli da steknu imovinsku korist, svjesni da je majka nedavno prodala stan.

„Slučaj je uspješno i potpuno rasvjetljen, obezbjeđeni su dokazi i priznanja“, rekao je Spasovski.

On je rekao da rasvjetljavanje tog slučaja nije dovelo do željenog ishoda jer su i djevojčica i 74-godišnji muškarac koji je također nestao, pronađeni zakopani, jedno u okolini Skoplja i jedno u okolini Velesa.

Upravo se čita:  Stručnjak o mogućem značenju simbola para iz Novog Sada: Satanizam povezan sa egipatskom magijom

Aleksandar je saslušan u tužilaštvu i negirao je umješanost u otmicu kćerke, ali mu je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da će uticati na istragu.

Ipak, riječi komšija ove porodice iz Skoplja možda otkrivaju dublje motive Aleksandra, koji je šokirao region zbog činjenice da je osumnjičen za učestvovanje u otmici sopstvene kćerke.

Vanja je, svjedoče njeni prijatelji i profesori, bila vedra djevojka, pametna. U ponedjeljak, nedjelju dana nakon njene otmice i dvadesetak sati nakon što je pronađeno njeno mrtvo tijelo, Vanjini školski drugari, njihovi roditelji i profesori, upisuju se u Knjigu žalosti.

„Bolno nam je razgovarati o svemu. Bila je mirna i vrijedna, ispunjavala svoje obaveze, djevojka koja nije bila u nikakvim klanovima, sa svima se družila, ali kažem, bila je mirna. Znamo samo da je bila divna cura koja je maštala o budućnosti“, rekla je za Jutarnji list majka iz Skoplja, čija kćerka pohađa istu školu.

Upravo se čita:  MUP RH objavio snimke: Vozači iz BiH probijaju rampe na granici, policajka se bacila u stranu da izbjegne udar

Kako su se uvjerili novinari, u Skoplju niko neće da priča otvoreno o svojim sumnjama zašto je Vanju zadesila ovako grozna sudbina. Ipak, jedan novinar je za Jutarnji list rekao da su Vanjini roditelji razvedeni, kao i da je Vanjin deda, otac njene majke, imućan čovek.

Sad postoji mogućnost da je otac Aleksandar, revoltiran na porodicu svoje bivše supruge, od njih htio da izvuče novac, znajući koliko su bogati.

„Svega tu ima u vezi oca, koji nikako, kako znamo, nije bio pozitivan lik u njihovom životu. On i Vanjina majka su bili razvedeni, Vanjin deda je negdje tamo 2002. godine bio direktor carine i imućan čovek, a sve to je naslijedila Vanjina majka. Njemu je, govore, u interesu bio novac. Kako su znali tačno vrijeme kad Vanja ide u školu? Ovi koje su uhapsili kažu da im je on to rekao. Pretpostavka je da nije znao da će Vanja biti sama pa se sumnja da je namjera bila oteti obje djevojčice. Dakle, ovdje svi sumnjaju u očeve materijalne motive usmjerene prema bivšoj supruzi. Nije jasno zašto su djevojčicu i ubili ako su namjeravali da ucjenjuju majku. Biće da je nešto pošlo po zlu. Jako, jako pošlo po zlu kad je ubijena djevojčica od tek 14 godina“, rekao je za Jutarnji jedan makedonski novinar koji se inače bavi crnom hronikom.

Upravo se čita:  Evo kako izgleda dvorište para za koji se sumnja da je ubio djecu, pa sebe: Na vratima stoji upozorenje

Vanja je, kako sumnja policija, oteta iz zgrade u kojoj je živjela oko 7.30 ujutru. Otmičari, na čelu sa Palevskim, vezali su je i gurnuli u auto.

Tri sata nakon otmice, ona je ubijena. Policija sumnja da su se otmičari uspaničili jer je njena majka rano sve prijavila i oglašavala se u medijima.

Ubili su Vanju, a Palevski je pobjegao, da bi konačno sinoć bio uhapšen. Troje uhapšenih je priznalo učešće u zločinu, dok je Vanjin otac negirao umješanost.

Vanjina majka Zorica je ranije za medije rekla da sumnja da joj je kćerka oteta.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas