Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Zašto je sudija Perić tražio izuzeće u predmetu “Respiratori”?

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Kako su pojasnili izvori upućeni u procedure Suda Bosne i Hercegovine, iako je Perić zahtjev za izuzeće podnio predsjedniku Suda Ranku Debevcu, odluku o tome ne može donijeti predsjednik Suda jer ga on nije ni imenovao u sudeće vijeće.

Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine, zatražio je izuzeće iz predmeta “Respiratori” u kojem predsjedava tročlanim Sudskim vijećem.

Zahtjev je podnio predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevcu, a u njemu je kao razloge naveo neviđeni pritisak javnosti i medijski linč kojem je izložen nakon što je izrekao oslobađajuću presudu u predmetu protiv Zijada Mutapa i drugih.

Njih je Tužilaštvo BiH optužilo, ali prema odluci Suda nije i dokazalo da su kao organizovana kriminalna grupa prikrivali dokaze o načinu stradanja Dženana Memića, koji je na zvanično nikad utvrđen način zadobio teške povrede u Velikoj aleji na Ilidži, usljed kojih je naknadno preminuo u bolnici.

Upravo se čita:  Sarajevski advokat kojem je zapaljen Porsche: 'Nisam ni s kim u sukobu. Tražim da me država zaštiti'

Iako Perić ovu odluku niti je mogao donijeti, niti je donio sam, uslijedila je dosad nezabilježena hajka protiv jednog sudije zbog presude koju je izrekao.

Izrekao, ali ne i samostalno donio, jer Branko Perić, iako predsjedavajući Vijeća, jedan je od trojice, čiji glasovi vrijede potpuno isto. Da su u kojem slučaju druga dvojica članova Sudskog vijeća, a to su u ovom slučaju bile sudije Izo Tankić i Nenad Šeleda, bili za osuđujuću presudu, takva presuda bi bila i izrečena. I nju bi također bio dužan izreći predsjedavajući Vijeća sudija Perić.

Ovdje vrijedi istaći da se radi o najiskusnijim sudijama Suda BiH i to sudijama krivičarima sa dugogodišnjim iskustvom.

Zbog čega se onda nakon oslobađajuće presude na meti našao samo sudija Perić?

Upravo se čita:  Pripadnica Oružanih snaga BiH zbog hidžaba mora napustiti posao: "Dovedena sam u situaciju da biram"

Razlozi za to mogli bi se potražiti upravo u tome da je Perić predsjedavajući Sudskog vijeća i u predmetu “Respiratori”, dok Tankić i Šeleda ne postupaju u tom predmetu.

Perić je predsjedavajući vijeća u predmetu “Respiratori” postao igrom slučaja, a nakon što je sutkinja Džemila Begović, koja je prvobitno bila predsjedavajuća Vijeća, otišla u penziju. S obzirom na to da je od početka suđenja bio član Vijeća, Perić je tada postavljen za predsjedavajućeg, dok je za trećeg sudiju postavljen Goran Radević. Drugi član Vijeća u predmetu “Respiratori” je bio i ostao sudija Braco Stupar.

Perić je očigledno pokušao spriječiti da se njegovo ime vuče po blatu političkih prepucavanja u koje je debelo uvučeno i bh. pravosuđe. To posebno kada se uzme u obzir da se radi o jednom od rijetkih nosilaca pravosudnih funkcija koji se nije libio javno istupati i u tim svojim istupima žestoko kritikovati sve negativne pojave u tom istom pravosuđu.

Upravo se čita:  Meteorolozi za danas objavili upozorenje: Evo kakvo će nam vrijeme biti do subote

Kako su nam pojasnili izvori upućeni u procedure Suda Bosne i Hercegovine, iako je Perić zahtjev za izuzeće podnio predsjedniku Suda Ranku Debevcu, odluku o tome ne može donijeti predsjednik Suda jer ga on nije ni imenovao u sudeće vijeće, piše Faktor.ba.

Stoga će Sud najvjerovatnije u narednim danima sazvati Opću sjednicu, koju čine sve sudije Suda BiH koje će odlučivati o Perićevom zahtjevu.

Problem bi moglo predstavljati to što osnov za izuzeće zakonski može da bude samo sumnja u nepristrasnost, dok zakon ne prepoznaje pritisak javnosti na sudiju.

Izdvajamo

Izdvajamo

Komplikacije nakon poroda: 29-godišnja porodilja preminula u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

Policijska stanica Lukavac, jučer oko 21.15 sati, obaviještena iz Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Lukavac, da je...

Još vijesti za vas