Subota, 2 ožujka, 2024

Zašto na poleđini lične karte postoji mjesto za upis krvne grupe, a taj se podatak ne upisuje?!

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Iako je ostavljeno mjesto za to, nosioci ovog dokumenta ne posjeduju takav podatak.

Ukoliko ste pažljivije pogledali svoju ličnu kartu, na poleđini ovog identfikacijskog dokumenta vidjet ćete da postoji prostor za upis krvne grupe.

Iako je ostavljeno mjesto za to, nosioci ovog dokumenta ne posjeduju takav podatak.

Zašto na ličnim kartama nemamo upisan podatak o tipu krvne grupe, odnosno, kako to da kod prilaganja dokumentacije se ne traži i ovaj podatak, pojašnjenje je Faktor potražio u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

– Uputstvom o načinu unosa podatka, o krvnoj grupi, navedeno je da stranka koja želi da se u ličnu kartu unese podatak o krvnoj grupi dužna je to i navesti u zahtjevu za izdavanje – zamjenu lične karte.

Upravo se čita:  Fahrudin otkrio sve tajne egzotičnog vrta u Brezi: Banana u Bosni i Hercegovini može uspjeti! 

Uz zahtjev stranka je dužna priložiti potvrdu ovlaštene zdravstvene ustanove u kojoj se jasno i nedvosmisleno navodi oznaka krvne grupe.

Da potvrda obavezno sadrži podatke o imenu i prezimenu, JMB, broju registra, datum obavljene pretrage, oznaka krvne grupe i Rh faktor krvne grupe, potpis i pečat ovlaštene ustanove i da se potvrda prilaže u originalu ili u ovjerenoj kopiji.

Upravo se čita:  Upriličena svečana ceremonija polaganja zakletve XI klase kadeta GPBiH

– S tim u vezi, podatak o krvnoj grupi unosi se samo na zahtjev stranke koja želi da se u ličnu kartu unese podatak o krvnoj grupi – pojasnio je za Faktor Amel Sijerčić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA)

Federalna zastupnica Amra Junuzović-Kaljić na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH podnijela je inicijativu o subvencioniranja potvrda o krvnoj grupi kod vađenja lične karte.

Upravo se čita:  Zbog Sanina Muse i najavljenog defilea u Brčkom, u toku policijska akcija "Ljevak" koju provodi MUP RS-a

– Inicijativa se odnosi na subvencioniranje potvrda o krvnoj grupi i obavezan upis krvne grupe u ličnu kartu. Kao što znamo, imamo mjesto u ličnoj karti na kojem bi trebalo da bude upisana naša krvna grupa. Ali dok su ove potvrde besplatne za dobrovoljne davaoce krvi, one za ostale koštaju i do 65 KM u različitim transfuziološkim zavodima i laboratorijama, pa se ova inicijativa odnosi na subvencioniranje ovih troškova – kazala je Junuzović-Kaljić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas