Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Zašto su Bećirović i Komšić dali dozvolu da čovjek sa crne liste postane konzul BiH u Rijeci?

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Ambasadore i ostale diplomate iz kvote srpskog naroda trenutno delegira članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Jednoglasnom odlukom Predsjedništva BiH, čovjek sa američke crne liste i bivši predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija, odlazi u Rijeku gdje će obnašati funkciju počasnog konzula Bosne i Hercegovine.

Tako su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović složno dali “amin” da Tegeltija dobije novi unosan angažman iako je prije dvije godine završio na američkoj crnoj listi zbog, kako su naveli iz State Departmenta, visoke korupcije u periodu kada je obnašao funckiju predsjednika VSTV-a.

Upravo se čita:  Nova provokacija iz Srbije: 11. jula uputili protestnu notu MVP-u BiH, ali su dobili "hladan tuš"

Ambasadore i ostale diplomate iz kvote srpskog naroda trenutno delegira članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Iako je nepisana praksa da se članovi Predsjedništva “ne miješaju” jedni drugima u izbore kadrova za ambasade koje im “pripadnu”, Komšić i Bećirović bi ipak trebali bh. javnosti objasniti zašto i kako su mogli dati saglasnost za imenovanje Milana Tegeltije na bilo koju funkciju sa koje će predstavljati BiH uzimajući u obzir da su ga vlasti Sjedinjenih Američkih Država označile kao osobu ogrizlu u visokoj korupciji i to za vrijeme kada je obnašao jednu od najvažnijih funkcija u bh. pravosuđu.

Upravo se čita:  State Department upozorava na sankcije za sve koji posluju sa firmama sa crne liste

Pored toga, za Tegeltiju se vežu i druge afere.

Nakon što je otišao sa pozicije prvog čovjeka VSTV-a, Tegeltija je postao savjetnik Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH, a zatim predsjednik FK Borac.

Prije tačno dvije godine Klix.ba je pisao o mogućnosti da se Tegeltija nađe na listi novih ambasadora BiH, ali nam je Tegeltija tada kazao da nema informacija o tome. Dvije godine kasnije, Tegeltija postaje diplomata i odlazi u susjednu Hrvatsku.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas