Srijeda, 22 svibnja, 2024

Zašto su četiri članice EU odbile aviokompaniju koja namjerava letjeti iz Tuzle

Autor:Fokus.ba

Preporučeno

Inače, Air Montenegro, osim za Tursku i Nizozemsku tražio je dozvole i za uspostave direktnih letova ka Švedskoj, Danskoj, Austriji i Njemačkoj koje su odbile zahtjeve.

Švedska, Danska, Austrija i Njemačka su odbile izdati dozvolu za slijetanje aviona Air Montenegra koji želi uspostaviti direktne linije sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

Koje benefite će ostvariti zračna luka zbog pozitivnog odgovora Nizotemske i Turske te razloge zbog odbijanja četiri članice EU?

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izdala je dozvolu crnogorskoj aviokompaniji Air Montenegro za uspostavu linija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla ka Nizozemskoj i Turskoj.

Ovakva vrsta dozvole omogućena je nakon što su navedene dvije države odobrile zahtjeve za slijetanje aviona na njihovo tlo.

Kako je za Klix.ba kazao direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević, uspostava navedene dvije linije dio su šireg projekta kojeg zajednički realiziraju sa Air Montenegrom.

“Nakon što je Wizz Air donio odluku o zatvaranju baze te smanjenju broja linija, intenzivno smo krenuli u pronalazak zainteresiranog avioprijevoznika. Sada je posebno dobro to što smo po prvi puta dobili odobrenje za uspostavljanje direktne linije za Istanbul jer su naši građani avionom morali putovati iz Sarajeva i Beograda ili jednostavno autobusom. Još uvijek čekamo završetak određenih procedura, kako bismo mogli krenuti sa objavom letova za Tursku, ali i Nizozemsku”, kaže Halilčević.

Upravo se čita:  Bingo Petrol stigao u još jedan grad: Poznate i cijene goriva

Uspostava ove dvije linije od Tuzle do Mastrihta i Istanbula donijet će benefite tuzlanskom aerodromu u ekonomskom smislu, a Halilčević vjeruje da će se njima u znatnoj mjeri kompenzirati odlazak Wizz Aira u onom punom kapacitetu u kojem je bio do septembra ove godine.

Inače, Air Montenegro, osim za Tursku i Nizozemsku tražio je dozvole i za uspostave direktnih letova ka Švedskoj, Danskoj, Austriji i Njemačkoj koje su odbile zahtjeve. Shodno tome, ni BHDCA nije bila u mogućnosti izdati svoju dozvolu. Zahtjev je upućen i ka Luksemburgu te se još uvijek čeka odgovor njihovih civilnih zrakoplovnih vlasti.

Upravo se čita:  Sjajne vijesti za dijasporu: Povećan broj letova iz Skandinavije, već od idućeg mjeseca

“Bitno je naglasiti da se BHDCA uključila zadnjih desetak dana te i oni pokušavaju pribaviti odobrenja kroz bilateralne razgovore koje vode sa nadležnim direkcijama.

Kada je riječ o odbijanju zahtjeva, oni striktno poštuju određene ugovore koji su potpisani 2006. godine, odnosno dokumente koje je BiH potpisala sa zemljama EU, kada je u pitanju zračni saobraćaj.

Po istom osnovu Nizozemska je prihvatila, a ostale su odbile te mi očekujemo da će prevashodno Njemačka i Austrija promijeniti mišljenje”, dodaje Halilčević.

Air Montenegro nije aviokompanija koja je registrirana u BiH ili nekoj od zemalja članica EU
Kako je kazao Halilčević, navedene države zahtjev su odbile jer Air Montenegro nije aviokompanija koja je registrirana u Bosni i Hercegovini ili nekoj od zemalja članica Evropske unije, što je shodno potpisanim ugovorima, preduslov za mogućnost ishodovanja dozvole.

Upravo se čita:  Vlasnik kompanije Bingo posudio novac Fočaku: Da me zovne u pola noći i kaže “Goci, treba mi bubreg, ja bih mu dao zbog njegove čovječnosti"

“Mi i dalje pokušavamo učiniti sve što je u našoj moći jer su aerodromi u Švedskoj i Danskoj zainteresirani za uspostavljanje poslovnog odnosa sa Međunarodnim aerodromom Tuzla. Vjerujemo u mogućnost promjene odluke jer postoji očigledan interes, kako aerodroma, ali i putnika, a na kraju i privrede ove dvije države”, navodi direktor.

Međunarodni aerodrom Tuzla nakon drastičnog smanjenja Wizz Airovih linija bilježi i pad u broju prevezenih putnika. I pored toga, postoji mogućnost da do kraja ove godine ipak bude ispunjen plan za 2023.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas