Utorak, 16 srpnja, 2024

Zašto u BiH nema zainteresovanih za štampanje glasačkih listića

Autor:BHRT

Preporučeno

Nijedna štamparija u Bosni i Hercegovini ne želi da štampa glasačke listiće za predstojeće izbore. Oko milion i po maraka nikome nije dovoljno da realizuje ovaj posao. Centralna izborna komisija BiH morala je, zbog toga, poništiti javni poziv. Razlozi za neprijavljivanje im, kažu, nisu poznati.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ponovo je priznala glasački listić liste PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. Lista PDP-a i SNSD-a ima po 12 glasova za izbor delegata. SNSD je najavio žalbu.

U međuvremenu Centralna izborna komisija morala je poništiti i javni poziv za štampanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore. Nijedna kompanija, od njih 20 koliko ih je preuzelo tendersku dokumentaciju, nije zainteresovana za posao vrijedan oko milion i po maraka.

Nijedna štamparija u Bosni i Hercegovini ne želi da štampa glasačke listiće za predstojeće izbore. Oko milion i po maraka nikome nije dovoljno da realizuje ovaj posao. Centralna izborna komisija BiH morala je, zbog toga, poništiti javni poziv. Razlozi za neprijavljivanje im, kažu, nisu poznati.

Upravo se čita:  I danas crveno upozorenje za BiH: Temperature do 42 stepena

“Za sada nisu ugroženi rokovi jer prvi manji kontigent listića za birače koji glasaju iz inostranstva treba biti odštampan do 16. avgusta, a preostali glasački listići do 30. avgusta. Potrebno je donijeti odluku o pokretanju ponovnog postupka nabavke ovih usluga putem odgovarajućeg postupka o čemu će javnost biti blagovremeno informisana”, naveli su iz CIK-a BiH.

Situacija bi se mogla zakomplikovati

Održavanje izbora ne bi trebalo da bude ugroženo. Ostalo je dovoljno vremena da se ponovi i provede cijeli postupak. Ipak, ukoliko bi i idući javni poziv bio poništen sitacija bi se mogla zakomplikovati.

“Ono što je važno da CIK BiH objavi novi poziv što prije i da sasluša, ukoliko ima argumenata, sa bilo koje strane, od strane privatnih kompanija koje se nisu prijavile, koji su razlozi zašto se nisu prijavili na tender”, smatra Dario Jovanović, direktor Koalicije „Pod lupom“.

Upravo se čita:  Guterres: Da sjećanje na Srebrenicu ojača odlučnost da izgradimo svijet bez genocida

Razlozi su finansijske prirode. Predviđeni novac nije dovoljan za posao koji je potrebno uraditi, kažu za BHT1, u štamparijama koje su ovaj posao radile u prethodnom periodu.

“Procijenjena vrijednost same javne nabavke nije finansijski dovoljna za predviđeni posao. Takođe, samostalnim učešćem nismo u mogućnosti da iznesemo štampu i pakovanje glasačkih listića bez ugrožavanja našeg redovnog poslovanja”, tvrde iz firme Atlantik bb.

“Mogla bi da bude ta politička nota”

Prethodnih godina za štampanje listića za lokalne izbore bilo je potrebno upola novca manje. Oko 750.000 maraka. Sumnja se na političke razloge.

“Mogla bi da bude ta politička nota, odnosno ovaj dio oko nametanja Izbornog zakona visokog predstavnika, ali i priča iz Republike Srpske koja ide prema Izbornom zakonu RS. Dakle, tu je negdje pronađen balans da se nešto pokuša uraditi”, Dragan Maksimović, novinar BH radija 1.

Upravo se čita:  U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Problemi sa štampanjem listića javljali su se i ranije. Štampani su u Mađarskoj i Hrvatskoj, objašnjava sagovornik.

“To je bilo i na početku, pa smo štampali glasačke listiće u Mađarskoj, pa smo onda počeli štampati glasačke listiće u Bosni i Hercegovini. Bilo je firmi iz Hrvatske. Postoje štamparije koje to mogu obaviti”, ističe Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

Koja god štamparija na kraju preuzela posao, listići moraju biti odštampani do kraja avgusta za glasače u Bosni i Hercegovini. Planirano je štampanje 6.800.000 glasačkih listića. Očekuje se i raspisivanje novog javnog poziva.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas