Srijeda, 17 srpnja, 2024

Zastupnica Arijana Memić tražila da se policiji zabrani sjedenje u kafićima tokom radnog vremena, stigao odgovor od policije

Preporučeno

Poručeno je da će policijski službenici u toku radnog vremena i dalje, koristiti pauzu u skladu sa Zakonom i na dozvoljen način.

Nakon nedavno podnesene inicijative zastupnice Arijane Memić u Skupštini Kantona Sarajevo u sklopu koje se predlaže zabrana službenicima policije da u sklopu radnog vremena ulaze u ugostiteljske objekte osim po službenoj dužnosti, stigao je odgovor iz Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

“Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a prevoshodno članovi ovog Sindikata, pa onda i svi ostali uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo nisu stoka, niti su pod mjerama zabrane u toku radnog vremena. To nećemo dozvoliti, niti ćemo dozvoliti da namećete getoizacijske odluke kada je u pitanju konzumiranje ili ugrožavanje njihovih osnovnih ljudskih prava. Puna nam usta Evrope, a prijedlozi i inicijative robovlasnički.

Ako smatrate da je uredu da policijski službenik koji je udaljen od matične organizacione jedinice i po dvadeset kilometara i više mora u istoj koristiti pauzu i kada nije u mogućnosti za obrok ili da mu se omogući radnička menza iz socijalističkog sistema ili da poslije posla ne smije svratiti i kupiti sebi i porodicu namirnice ili pristojan obrok, onda ste u grdnom problemu sami sa sobom”, stoji na početku saopštenja.

Upravo se čita:  Suprug Nejre Lilić uzeo njeno prezime: "Spojili smo imena da odamo počast prezimenu mog oca koje bi inače prestalo da postoji"

Poručeno je da će policijski službenici u toku radnog vremena i dalje, koristiti pauzu u skladu sa Zakonom i na dozvoljen način.

“Niti ćete vi, niti bilo ko drugi onemogućavati i uplitati se u rad policijskih službenika, pa i u način korištenja pauze. Dosta je više bahaćenja bilo čijeg, pa i vašeg kada je u pitanju profesionalan odnos spram policijske službe, pored svih problema sa kojima se suočavamo”, poručili su u odgovoru Memić, piše N1.

Dodali su da očekuju predlaganje propisa i rješenja koji će sigurnosnu situaciju u kantonu podići na viši nivo.

“Trebali biste biti upoznati, a nadam se da jeste, da zbog birokratskih procedura kojim politika uveliko kumuje jer ne radi ništa na mijenjaju iste i svođenju iste na produktivan nivo, jeste da je policija u Kantonu Sarajevo i dalje gola i bosa, iako ste u dojučerašnjem klubu stranke čije je predstavnik naš ministar zastupali interese kupovine helikoptera koji će građane Kantona Sarajevo sa svim dadžbinama i dosadašnjim utrošenim sredstvima koštati skoro 60 miliona konvertibilnih maraka. Nadao sam se da ćete nešto konkretno predložiti po pitanju nedostajućih 40% uposlenika u MUP-u Kantona Sarajevo, te očitog problema i u narednom periodu gdje će se procenat onih koji fale samo povećavati. Tu ubrajam i policijske službenike , državne službenike, i namještenike. Primjera radi, na području Općine Centar u Odjeljenju za administraciju pri MUP-u Kantona Sarajevo trenutno rade samo tri referenta za registraciju vozila s obzirom na broj registrovanih motornih vozila na području navedene općine. Tu su i vozila Kantona u kojem ste zaposleni, svih građana općine i svih državnih institucija, većine ambasada, međunarodnih organizacija i tako dalje. Nadao sam se da ćete nešto po tom pitanju predložiti i ponuditi nam konkretno rješenje kako bi stepen usluga lokalnoj zajednici bio podignut na veći nivo? Da li ste upoznati da osim što sistem, javno mnijenje i neodgovorni političari “siluju” mentalno i psihički uposlenike MUP-a Kantona Sarajevo, da su to ljudi, porodične osobe koji to ne mogu više da trpe i podnesu? Da li ste upoznati da zbog vaših (velike većine zastupnika i predstavnika Vlade Kantona Sarajevo) da je policijski rad obesmišljen i da su policijski službenici dovedeni na rub margine objektivnog izvršavanja službenih zadataka itd, itd? Pitanja je milion ali neka je vama uvažena zastupnice bitan policajac i policijski posao i kako i na koji način će se koristiti pauza”, stoji u saopštenju kojeg potpisuje Viktor Ćatić, predsjednik navedenog sindikata.

Upravo se čita:  Sladić upozorava: "Ljudi čuvajmo se svi"

Podsjetimo, odnevdano nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Arijana Memić, prije nekoliko dana podijenila je inicijativu prema kojom bi se policijskim službenicima zabranio posjet ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena, a usput je predložena i izgradnja menze u sklopu nove centralne zgrade MUP-a KS, kao i kantina u sklopu stanica.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas