Utorak, 25 lipnja, 2024

Zatvoren još jedan veliki industrijski pogon u BiH, bez posla ostalo 70 radnika

Preporučeno

Uz dugogodišnju tradiciju proizvodnje, Globus-konfekcija d. d. mnogima će ostati u sjećanju po kvalitetu proizvoda. No, kvalitet očito više nije dovoljan, tržište je prema industriji tekstila nemilosrdno.

Globalna ekonomska kriza posebno je pogodila tekstilnu industriju, koja i na evropskom tržištu bilježili stalan pad prodaje. Ta se kriza posebno odrazila na Bosnu i Hercegovinu, te su mnogi proizvodni pogoni i u našoj zemlji posljednjih mjeseci zatvoreni.

Nažalost, pogonima Preventa, Alme Rasa i drugih proizvođača tekstila u nekoliko gradova i općina u BiH pridružila se i Globus-konfekcija d. d. iz Kiseljaka, koja je također nedavno ugasila proizvodnju.

Tu je informaciju za Večernji list potvrdila direktorica Michaela Puljić, poduzetnica koja je na čelu Globus-konfekcije Kiseljak posljednjih 20 godina.

– Istina je da smo zaustavili proizvodnju. Na to su nas primorala kretanja na globalnom tržištu, ali i potezi našeg partnera iz Njemačke koji nam je od maja obustavio sva plaćanja. Vjerujte da mi je sve to jako teško palo, kao i radnicama, ali u ovom trenutku ne vidim drugog rješenja osim zatvoriti pogon – kazala je.

Upravo se čita:  MUP KS: Pušten saobraćaj na glavnim saobraćajnicama, skup prošao bez incidenata

– Posljednjih mjeseci pokušavala sam pronaći nove partnere, ali to je, kada je u pitanju BiH, jako teško jer ulagači traže sigurnost i između zemalja članica Evropske unije i onih koje to nisu biraju ulagati u prostor EU-a, gdje im je sve znatno lakše, nema carina, a i sigurnost je puno veća – kazala je Puljić.

Upravo se čita:  Najezda zmija u bh. gradu: Ova godina jedna od rekordnih po broju intervencija

Globus-konfekcija nije obustavljala rad ni tokom pandemije COVID-19, a radnicama je i u tom vremenu redovno isplaćivana plaća. I ovog puta direktorica je odlučna u namjeri ispoštovati sve zakonske obveze prema radnicama, uključujući i isplatu otpremnine.

– Radnice će dobiti otpremninu u skladu sa Zakonom o radu FBiH. Kako bih ispoštovala radnike i njihova prava po pitanju otpremnine, pokrenut je postupak prodaje nekretnine poduzeća. Nikad u ovih 20 godina nije im kasnila plaća. Žao mi je, kao i njima, što sam prisiljena zatvoriti pogon, ali vjerujte sve sam pokušala da se to ne dogodi – kazala nam je Michaela Puljić, direktorica Globus-konfekcije d. d.

Upravo se čita:  Meteoalarm izdao više upozorenja za Bosnu i Hercegovinu: U nekim dijelovima toplotni udari, u drugima se sprema olujno nevrijeme

Uz dugogodišnju tradiciju proizvodnje, Globus-konfekcija d. d. mnogima će ostati u sjećanju po kvalitetu proizvoda. No, kvalitet očito više nije dovoljan, tržište je prema industriji tekstila nemilosrdno.

Cijenu, nažalost, uvijek plaćaju oni najslabiji, posebno oni kojima do mirovine ostaje još nekoliko godina te će im biti teže doći do novog zaposlenja. Za Kiseljak zatvaranje Globus-konfekcije d. d. ima dodatnu težinu jer je većina radnica iz ovog mjesta.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas