Srijeda, 29 svibnja, 2024

Završena sanacija: Kada će most “Počitelj” biti pušten u promet?

Autor:Fena

Preporučeno

Nakon radova na otklanjanju nedostataka polja most je vraćen u projektirano stanje, odnosno ima istu nosivost, uporabljivost i trajnost koji su predviđeni glavnim projektom, kazali su Feni iz Autocesta FBiH.

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste Federacije BiH navode kako bi najduži most na koridoru Vc trebao biti otvoren do početka ljetne sezone.

Iz Autocesta FBiH podsjećaju da je prilikom izvođenja radova na prednaprezanju došlo do oštećenja (pojave pukotine) na donjoj ploči segmenta 15, između stubova S3 i S4 mosta Počitelj.

Tehničkim rječnikom, prema izvršenim analizama, pokazalo se da manje promjene u geometriji kablova mogu dovesti do značajnih povećanja napona zatezanja u betonu. Nepravilnosti u pozicioniranju cijevi za kablove tokom izgradnje stvarale su radijalne skretne sile koje mogu dovesti do problema ili pojave naprslina lokalnog karaktera.

Upravo se čita:  Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: "Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni"

Nakon radova na otklanjanju nedostataka polja most je vraćen u projektirano stanje, odnosno ima istu nosivost, uporabljivost i trajnost koji su predviđeni glavnim projektom, kazali su Feni iz Autocesta FBiH.

Plan je da do početka ljetne sezone u promet bude puštena dionica Počitelj – Zvirovići koja uključuje i već spomenuti most Počitelj, nakon čega će Bosna i Hercegovina dobiti novih 11 kilometara autoceste na koridoru Vc.

Upravo se čita:  Bećirović pozvao Parlament FBiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH

Što se tiče nastavka gradnje koridora Vc na njegovom južnom dijelu, plan je da do kraja ove godine krenu radovi na dionicama Mostar jug – tunel Kvanj i tunel Kvanj – Buna.

Pored tih dionica, na području Hercegovine u ovoj godini krenuti će i radovi na izgradnji dionice Mostar sjever – Mostar jug, te izgradnja najkompleksnijeg objekta na cijelom Koridoru, tunela Prenj.

Upravo se čita:  Historijski dan: Nakon Norveške i Irske, i Španija priznala Palestinu kao državu

Početak radova na ovim dionicama donijet će novih 40 kilometara aktivnih gradilišta, poručili su iz Autocesta FBiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas