Subota, 20 srpnja, 2024

Završimo ovaj rat! Guterres podržao Bidenov plan za mir u Gazi

Preporučeno

„Glavni tajnik se snažno nada da će to dovesti do dogovora strana kako bi se postigao trajan mir”, rekao je Guterresov glasnogovornik Stephane Dujjaric

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres podržao je novi prijedlog za zaustavljanje rata u Gazi koji je sinoć predstavio američki predsjednik Joe Biden, a Hamas potom signalizirao da ga odobrava.

Biden je iznio plan koji predlaže prekid vatre u trajanju od šest sedmica, pregovore o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava i obnovu Gaze. Palestinska grupa otpor Hamas kasnije je objavila da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga.

Upravo se čita:  Na snazi narandžasto upozorenje: Temperature će ići i do 41 stepen

-Glavni tajnik mjesecima poziva na primirje, potpun i nesmetan humanitarni pristup te trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih taoca zarobljenih u Gazi – rekao je Guterresov glasnogovornik Stephane Dujjaric. „Glavni tajnik se snažno nada da će to dovesti do dogovora strana kako bi se postigao trajan mir”, dodao je.

“Završimo ovaj rat”

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također je pozdravila novi prijedlog.

Upravo se čita:  Inspekcije rade punom parom: Izrečene kazne u iznosu 249.450 KM

-Izraelski prijedlog koji je Biden danas ponovio i potvrdio daje tračak nade i otvara put iz rata – saopćila je i naglasila da je „sada na Hamasu da dokaže svoju predanost prekidu sukoba”.

-Svaki novi dan s taocima u rukama Hamasovih terorista je dan previše. Svaki novi dan kad palestinski civili umiru u Gazi je dan previše – napisala je na platformi X.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s državnim ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

Njezin britanski kolega David Cameron objavio je kako Hamas „mora prihvatiti” novi prijedlog dogovora. „Kao što dugo govorimo, prekid borbi može se pretvoriti u trajan mir ako smo svi spremni poduzeti prave korake”, rekao je, prenosi Hina.

-Iskoristimo ovaj trenutak i završimo ovaj rat – napisao je britanski ministar koji je prošle sedmice pozvao na istragu izraelskih zračnih napada na Rafah.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas