Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Zbog Nurićevog falsifikata diplome će biti poništene i studentima?

Preporučeno

Sve diplome i svi položeni ispiti koje je držao Šaban Nurić iz Gračanice biće poništeni, a uprave univerziteta na kojima je Nurić predavao su, ukoliko dođe do toga, juče zaprijetile tužbama.

Saban_Nuric

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS, koje je Nuriću u aprilu 2009. godine izdalo rješenje o nostrifikaciji diplome doktora međunarodnog prava američkog Univerziteta Mičigen (na slici), juče nam nisu mogli službeno potvrditi autentičnost diplome, jer su, kako su istakli, provjere još u toku.

Međutim, rečeno nam je da će ispiti i diplome biti poništeni ako se ustanovi da je Nurić svoju diplomu falsifikovao. Podsjećanja radi, “Nezavisne” su u četvrtak objavile zvanični dopis pomenutog univerziteta u kojem nam potvrđuju da se radi o falsifikatu. Na osnovu te lažne diplome Nurić je držao predavanja i držao diplomske radove studentima na više univerziteta u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Ranko Bakić, direktor Visoke škole “Primus” iz Gradiške, na kojoj je Nurić predavao, rekao je da će, ukoliko bude utvrđeno da je diploma falsifikovana, Nuriću biti uručen otkaz nakon sjednice Uprave u subotu.

“Zapanjeni smo i šokirani saznanjima da je u pitanju lažna diploma. Odgovornost je na Ministarstvu, jer smo mi njega primili u radni odnos na osnovu nostrifikacije diplome koju su mu oni izdali. Čekamo zvaničnu potvrdu Ministarstva, a onda ćemo tužiti i gospodina Nurića i Ministarstvo”, rekao je Bakić. Dodao je da neće dozvoliti da studentima budu poništene diplome i ispiti koje su polagali kod Nurića.

Upravo se čita:  Bosna i Hercegovina slavi Dan državnosti

“Nisu studenti krivi ako neko u Ministarstvu nije uradio svoj posao. Inače te nostrifikacije traju i do godinu dana, očigledno je da je ovdje to išlo mnogo brže”, istakao je on.

Rasim Dačić, vlasnik Univerziteta u Travniku, potvrdio je da Nurić predaje na toj ustanovi i da je u vezi sa diplomom prvi put upoznat kroz tekst “Nezavisnih”. Kako je istakao, ne isključuje mogućnost tužbi.

“On ima nostrifikaciju Ministarstva iz RS. Mi stvarno nismo imali nikakvih mogućnosti da idemo dalje od toga. Mi nismo provjeravali njegovu diplomu”, istakao je Dačić. Na pitanje šta će se desiti sa studentima koji su polagali ispite kod Nurića, Dačić je rekao da će vjerovatno biti poništeni.

“Da vam kažem nešto, vi mene puno pitate. Ja sad moram da se snalazim. Ako se to ispostavi, trebalo bi da budu poništeni. Mi ćemo sada ući u istragu toga. Ako poništimo diplome, moraćemo naći neko rješenje”, rekao je Dačić.

Velimir Sotirović, rektor Internacionalnog univerziteta u Brčkom, potvrdio je da Nurić radi na toj ustanovi, ali tvrdi da Nurić nikad nije držao bilo kakva predavanja.
“Mi smo iznenađeni ukoliko je taj tekst tačan. Mi ga nismo angažovali za predavanja, nego za savjetovanje i učešće u nekim komisijama u kojima nam je pomagao u organizaciji nastave. Sve kolege bile su zadovoljne njegovim radom i zaista nas iznenađuje ovo, ako je tačno, mada ja, moram da vam kažem, ipak sumnjam”, naveo je Sotirović.

Upravo se čita:  Čengić najavio jednokratnu pomoć građanima do 1500 KM: Ovo su detalji

I Ilija Džombić, direktor PIM univerziteta iz Banjaluke, potvrdio je da je Nurić angažovan kod njih na osnovu diplome stečene na visokoškolskoj ustanovi Michigan State University, tek nakon nostrifikacije diplome od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, kojom je Nuriću priznato naučno zvanje doktor prava, uža naučna oblast: ustavno pravo.

“Već sutra uputićemo dopis Ministarstvu, koje je svojom nostrifikacijom, na osnovu mišljenja Komisije za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, dalo validnost stečenoj diplomi i pravo na rad gospodinu Nuriću u RS sa stečenim naučnim zvanjem, a u vezi s problemom koji se pominje u medijima. Po osnovu mišljenja Ministarstva, postupićemo u rješavanju nastalog problema”, istakao je Džombić.

Ivan Čuljak, glavni prosvjetni inspektor FBiH, rekao je da organ koji je Nuriću izdao rješenje za diplomu treba da ga poništi i objavi u “Službenom glasniku BiH”, ako je došlo do falsifikovanja.

“Nakon toga najvjerovatnije se sve vraća na početak, jer ne može tako stečena diploma biti validna”, naveo je on.

S obzirom na to da je Nurić predavao i na više privatnih univerziteta u Srbiji, u tamošnjem Ministarstvu prosvjete nam je rečeno da se slučaj istražuje i da će nam poslati odgovor nakon sprovedene istrage.

Inače, Nurić je zajedno sa banjalučkim profesorom Radomirom Neškovićem koautor knjige “Osnove međunarodnog javnog prava”.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio prognozu za naredne dane: Evo gdje će i kada biti najgore

Iako “Nezavisne” nisu uspjele doći do knjige, u intervjuu koji je Nurić dao jednoj tuzlanskoj televiziji rekao je da je jedan od ciljeva knjige i šerijatsko pravo.

“Jedna novina unesena u knjigu je to što je kao jedan od izvora međunarodnog javnog prava definisano i šerijatsko pravo. Znači, pored dva velika pravna sistema rimskog prava i anglosaksonskog prava, koji su manje-više prisutni u Evropi, u BiH više rimsko nego anglosaksonsko, prvi put u BiH je ušlo i šerijatsko pravo”, rekao je Nurić.

Nešković je rekao da je svrha ove knjige za internu upotrebu studentima, kao pomoć u studiranju, a ne kao zvanična literatura.

“Napisali smo da studenti mogu studirati ovu oblast, a da ne moraju učiti 1.500 stranica, nego da pročitaju 200, 300 stranica”, rekao je Nešković.
Istakao je da Nurića poznaje odranije, sa studija u Sarajevu i magisterija u Beogradu.

“Ako je stvarno to uradio, strašno sam iznenađen, ja to ne mogu još da vjerujem. Sve mislim da je neka zabuna i nesporazum. Ja bih ipak sačekao da naša vlada pošalje službeni dopis i da dobijemo službeni odgovor”, rekao je Nešković.

Dodao je, takođe, da nema saznanja o tome da je Nurić u knjizi objašnjavao šerijat, jer je, kako je rekao, svako napisao svoj dio u knjizi bez uvida u rad drugog.

(Izvor: Nezavisne novine)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Preminuo Mujo Kantić, direktor “Kantić touristika”

Mujo Kantić, direktor preduzeća "Kantić touristik", preminuo je sinoć u 67. godini, potvrđeno je iz ove firme. Njegove radne kolege...

Možda vas zanima i ovo