Subota, 20 travnja, 2024

Zbog povoljnijih uvjeta turske investicije veće u Srbiji nego u BiH

Preporučeno

Ambasador Turske u BiH Ahmet Yildiz potvrdio je da su turske investicje veće u Srbiji nego u BiH a razlog tome su povoljniji uvjeti za vanjsku trgovinu.

ahmet-yildiz– Prosječna razlika obima razmjene između Srbije i Turske i BiH i Turske je oko 200 miliona dolara, kazao je Yildiz.

Prema njegovim riječima, u odnosu na uvjete u BiH, uvjeti u Srbiji za vanjsku trgovinu su povoljniji.

– Takođe, politička kriza u BiH također ometa razvoj ekonomije, a upravo to je razlog zbog kojeg politički dogovor nije opcija, on je neophodan, istakao je Yildiz, prenose agencije.

ovoreći o investicijama Turske u BiH, Yildiz kaže da je prema statistikama iz 2011. godine Turska među 10 zemalja po investicijama u BiH sa sveukupnim obimom vanjske trgovine od 427 miliona dolara, ali postoje planovi da se to i poveća.

Napomenuo je da je potrebno intenzivnije raditi na ekonomskom polju, dodajući da se čini sve što kako bi se ohrabrile turske kompanije da ulažu u BiH, jer postoji mnogo poslovnih prilika u BiH, ali je potrebno podsticaja i od BiH posebno kada je u pitanju komplicirana birokratija.

U kontekstu ekonomskih i komercijalnih veza, razmjena između dvije zemlje je porasla 2011. godine, a prema podacima Agencije za statistiku BiH, uvoz u Tursku iz BiH, koji je iznosio 55.296.000 dolara 2010. godine je bio veći za 93 posto u 2011. i dostigao 106.709.000 dolara. Nadalje, izvoz Turske u BiH, koji je iznosio 256.640.000 dolara 2010. godine je porastao za 24,7 posto dostigavši 320.089.000.

Ambasador podsjeća da mnoge turske kompanije posjećuju BiH ove godine, a naročito se fokusiraju na energetski sektor. Neke turske građevinske kompanije su također ušle na tržište BiH s velikim projektima. Nedavno je turska građevinska firma ostvarila uspjeh na tenderima i dobila ugovor za tri najteže dionice koridora 5-C (Suhodol-Tarčin, Lepenica-Suhodol i Vlakovo-Lepenica). Zadnja dionica, Vlakovo-Lepenica ima vrijednost oko 179 miliona eura, što je najveća vrijednost u projektu koridora 5C do sada.

(Indikator.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas