Nedjelja, 11 lipnja, 2023

Zbog rasta cijena cigareta, država zaradila 10 miliona KM

Nemojte propustiti

Osobe koje se bave prometom cigareta u Bosni i Hercegovini uplatile su na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH 10.176.566 KM po osnovu razlike akcize obračunate na popisane zalihe cigareta na kraju 2012. godine, saznaje Dnevni avaz.

cigarete
Uplaćene akcize na zalihe

– Sva lica koja prometuju cigarete u BiH bila su dužna popisati zalihe na kraju 2012. godine. Na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama obračunate su akcize prema novoj odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2013. godinu – kazao nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, podsjećajući da je rok za uplatu razlike između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize bio 10. januar.

On je još objasnio da se duhanske prerađevine sa starim markicama, a za koje je plaćena razlika akcize, mogu prodavati do isteka zaliha, i to po novim cijenama.

– Kod najvećih proizvođača i distributera cigareta u BiH u popisu zaliha sudjelovali su i inspektori UIO koji se ovih dana nalaze na terenu i vrše provjere popisa zaliha cigareta i obračuna razlike akcize i kod ostalih manjih poreznih obveznika koji prometuju cigarete u BiH – kazao je Kovačević u razgovoru za Avaz.

Za nove markice uplaćeno 28 miliona

U prvih deset dana januara izvršena je i velika nabavka novih markica za obilježavanje cigareta. Po osnovu akcize plaćene u preuzetim markicama, ukupno je uplaćeno više od 28 miliona KM.

(Bh-index)

Pročitajte još

Izdvajamo

U dijelovima BiH kritično: Voda prodrla u stambene objekte, bujica nosi automobil

Kiša i dalje pada tako da je pred stanovnicima besana noć. Kako javljaju mještani u Sapni u dijelu ove općine...

Možda vas zanima i ovo