Srijeda, 17 travnja, 2024

Zbog silnih miliona u minusu, Elektroprivreda BiH planira povećanje cijena struje za domaćinstva

Preporučeno

Ovo se vidi iz dokumenta Plan poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period 2024. – 2026. koji će biti razmatran na Skupštini dioničara

Nakon što je u 2023. godini ostvaren rekordan gubitak od čak 140 miliona KM, Elektroprivreda BiH planira u naredne tri godine poslovati pozitivno i ujedno investirati veliki novac u nove energetske objekte, ali to podrazumijeva i rast cijena električne energije, piše BiznisInfo.ba.

Između ostalog, u EPBiH planiraju rast cijena struje i za domaćinstva u Federaciji BiH.

Ovo se vidi iz dokumenta Plan poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period 2024. – 2026. koji će biti razmatran na Skupštini dioničara, a u koji je BiznisInfo.ba imao uvid.

Upravo se čita:  Firma koja je povezivana s Dodikom skinuta s američke crne liste!

Planom je predviđeno ostvarenje dobiti u planskim godinama (2024-2026), a na bazi planskih projekcija i pretpostavki. Pored toga, planirano je i značajno zaduživanje kod međunarodnih i domaćih finansijskih institucija, kako bi se zatvorila finansijska konstrukcija za ulaganja u planskom periodu, koja dosežu iznos od preko 1,7 milijardi KM, s tim da se pojedini projekti protežu i na godine nakon toga.

“Izvjesno je da će većina potrebnih finansijskih sredstava, posebno za projekte u vezi proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, morati biti obezbjeđena iz eksternih izvora, što će dovesti do znatno većeg nivoa zaduženosti Društva u odnosu na trenutni nivo. S obzirom na godinama prisutnu nisku stopu rentabilnosti, te značajne odlive u vezi ZD rudnika, Društvo nema dovoljna akumulirana novčana sredstva da može ulaganja finansirati pretežno iz vlastitih izvora”, navodi se.

Upravo se čita:  Evo gdje sve možemo letjeti iz BiH i koliko puta sedmično

Planom je predviđen početak izgradnje više novih energetskih objekata. Predviđen je početak izgradnje HE Janjići, kao i početak izgradnje drugih novih proizvodnih objekata, od kojih su vjetroelektrana Vlašić i nekoliko solarnih elektrana, za čiju izgradnju bi bila korištena sredstva međunarodnih finansijskih institucija i vlastita sredstva iz gotovinskog toka po osnovu internog obračuna naknada za emisiju CO2.

Upravo se čita:  Ko stoji iza kompanije s jednim zaposlenim i prihodom većim od milijardu KM?

Predviđeno je da u toku ovog perioda počne proizvodnja u nekoliko novih objekata solarnih elektrana, Gračanica 1, Gračanica 2, Gornja Breza, Banovići Selo, Podveležje 3.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti u saradnji sa Službom za...

Još vijesti za vas