Petak, 1 ožujka, 2024

Zbog smrti djevojčice doktorici UKC-a Tuzla godina zatvora i novčana kazna

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Zahirović-Suljić se optužnicom tereti da je u priodu od 10. jula do 8. augusta 2020. godine kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica sa nejasnim febrilnim stanjem i da se kao takva treba hospitalizovati isključivo u ovoj Klinici.

Pred Općinskim sudom Tuzla doktorica Meliha Zahirović Suljić, specijalista infektolog s Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, osuđena je na godinu zatvora uz obavezu da plati sudske troškove te po 20 hiljada KM ocu i majci preminule 15-godišnjakinje Maide Džafić, piše Faktor.

Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona dr. Meliha Zahirović Suljić optužena je za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, koje je uzrokovalo smrt petnaestogodišnje maloljetnice Maide Džafić iz Gračanice u augustu 2020. godine u UKC-u Tuzla.

Upravo se čita:  Kilogram pšenice jeftiniji od kifle u pekari

Podsjećamo, djevojčica je na UKC-u Tuzla preminula 8. augusta, a njeni roditelji od početka tvrde da je preminula zbog greške ljekara. Roditelji tvrde da je Maida tačnu dijagnozu leptospiroze, na Infektifnoj klinici UKC-a Tuzla, dobila tri dana nakon smrti, a prije toga je mjesec ležala na tri klinike.

Zahirović-Suljić se optužnicom tereti da je u priodu od 10. jula do 8. augusta 2020. godine kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica sa nejasnim febrilnim stanjem i da se kao takva treba hospitalizovati isključivo u ovoj Klinici. Ona nije izvršila prijem pacijentice radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti.

Upravo se čita:  EU šalje novu pomoć: Po 5.000 KM za više od 1.500 građana BiH

– Dakle, kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost, iz svjesnog nehata (svjesna da može doći do određenih posljedica, ali olako držeći da do istih neće doći), primijenila je očito neprikladan način liječenja pa time prouzrokovala znatno pogoršanje postojećeg zdravstvenog stanja uslijed čega je nastupila smrt maloljetne pacijentice – naveli su iz Tužilaštva TK.

Upravo se čita:  Počinje sudski postupak Sebije Izetbegović protiv UNSA, iduće sedmice pripremno ročište

Doktorica nije prisustvovala izricanju presude koja je prvostepena i na nju je dozvoljena žalba.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vozio kamion po Austriji iako mu je vozačka oduzeta u BiH

Tokom rutinske kontrole teretnog saobraćaja pripadnici austrijske policije u Tirolu naišli su na jedan nesvakidašnji slučaj, a čiji je...

Još vijesti za vas