Subota, 20 travnja, 2024

Zbog šverca duhana: Prodaja cigareta drastično opala

Preporučeno

Povećanje poreznog opterećenja cigareta donijelo je snažan porast prihoda od akciza u 2009. i 2010. godini, dok je već u 2011. došlo do većeg smanjenja potrošnje cigareta od projektiranog. Produbljivanjem negativnih trendova u prošloj godini obim regularnog tržišta cigareta u Bosni i Hercegovini u tri godine smanjen je za čak 22 posto, piše Dnevni avaz.

duhan 5Na to su upozorili iz Odjela za makroekonomsku analizu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH.

Upravo se čita:  Završena sanacija: Kada će most “Počitelj” biti pušten u promet?

– Kako nije zabilježeno povećanje uvoza duhana niti značajnije povećanje domaće oporezive prodaje rezanog duhana, može se zaključiti da je značajno smanjenje potrošnje cigareta u 2012. rezultat porezne evazije nastale rastom nelegalnog uvoza (internet-prodaje) i nelegalne domaće prodaje rezanog duhana – objasnili su iz ovog odjela u svojoj najnovijoj analizi.

Dodali su i da kontinuirano povećanje razlike u poreznom opterećenju daje snažan poticaj korištenju manje oporezovanog rezanog duhana umjesto cigareta, ali i krijumčarenju cigareta iz država s manjim akciznim opterećenjem, švercu duhana i nelegalnoj domaćoj proizvodnji cigareta.

Upravo se čita:  Edhem Bičakčić: Elektroprivreda BiH se neodgovorno ponašala, ne možete prodavati jeftinije struju nego što vas košta

– U 2012. potrošnja rezanog duhana je eskalirala. S obzirom na to da nisu povećani
domaća proizvodnja i uvoz duhana, očigledno je da rezani duhan potječe iz nelegalne domaće proizvodnje i nelegalnog uvoza, rezultirajući značajnim gubitkom prihoda od akciza i pripadajućeg PDV-a – zaključak je analitičara ovog odjela.

(Avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas