Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Zelenski: Propala ruska ofanziva na Harkov

Autor:Fena

Preporučeno

Ruske snage pokušavaju da probiju odbranu Ukrajine u regiji Harkov od početka maja, otvarajući novi front u više od dvije godine dugom sukobu koji je do sada bio koncentrisan na istoku i jugu zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija nije uspjela u svojoj ofanzivi na sjeveroistočnu ukrajinsku oblast Harkov.

– Danas sam razgovarao sa glavnokomandujućim (Oleksandrom Sirskim, op.a.) sveukupno o situaciji. Značajan ishod je to što ruska vojska nije uspjela da izvede svoju operaciju u Harkovu – rekao je Zelenski.

Navodeći da ukrajinska vojska trenutno zadržava ruske snage “najbolje što može”, Zelenski je kazao da su pojačali front u regionu i da će nastaviti da ga ojačavaju.

Dodao je da je upoznat sa situacijom na najtežem frontu u Donjecku na istoku, te da Kijev radi na obezbjeđivanju više rezervi za ukrajinsku vojsku. Istakao je da su postigli neka nova rješenja za jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine.

– Napredak je takođe postignut u artiljeriji, uključujući proizvodnju granata kalibra 155 u Ukrajini, a mi pripremamo novu proizvodnu platformu. Naša borbena avijacija i sposobnosti elektronskog ratovanja se takođe poboljšavaju – rekao je Zelenski.

Ruske snage pokušavaju da probiju odbranu Ukrajine u regiji Harkov od početka maja, otvarajući novi front u više od dvije godine dugom sukobu koji je do sada bio koncentrisan na istoku i jugu zemlje.

Sukobi u regionu su se od tada intenzivirali, posebno u blizini Vovčanska, koji se nalazi oko 74 kilometra od Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, koji je takođe bio na meti ruskih vazdušnih napada.

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad više graničnih naselja od početka svoje ofanzive na frontu u Harkovu, kao i na drugim frontovima, uključujući Donjeck.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Centralna banka BiH primila 480 miliona KM oštećenog novca

Trezori Centralne banke BiH (CBBiH) su u toku 2023. godine od komercijalnih banaka primili 11.661.439 komada oštećenih novčanica i...

Još vijesti za vas