Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Željka Cvijanović o sukobu Ukrajine i Rusije: Ovo nisu naše utakmice. Naša utakmica je da budemo mirni, stabilni, da se izborimo za svoje ustavne nadležnosti.

Autor:Agencije

Preporučeno

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović poručila je da je najmudrije da BiH ima neutralan stav kada je riječ o situaciji u Ukrajini i da postoji mnogo ozbiljnih pitanja kojima treba da se bavi

Cvijanovićka je naglasila da se u BiH o ovom pitanju nisu zauzimali stavovi, te da pojedinci iznose lične stavove, a koji ne doprinose ničemu.

“Ti ljudi iz Predsjedništva, Šefik DŽaferović i Željko Komšić, imali su potrebu da nastupe na taj način zato što je od drugih međunarodnih aktera traženo da to urade”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjoj Luci.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

Ona je naglasila da je važno u BiH zadržati mir, stabilnost i da se nadležni bave svojim poslovima.

“Bili smo izloženi različitim napadima, metodama i lažima, antisrpskoj i propagandi usmjerenoj protiv Republike Srpske, svrstavali su nas u neke koji bi vodili rat i da imamo secesionističke namjere što se pokazalo netačnim. Teritorijalni integritet BiH nije upitan dok se poštuje Dejtonski sporazum i svako ima svoju ustavnu poziciju”, rekla je Cvijanovićka.

Ona je ocijenila da su složena politička i bezbjednosna vremena, a kao posljedica toga i ekonomska, te da ono što nedostaje BiH jeste da koristi mehanizme koje koriste i druge zemlje, poput Centralne banke i ostalog.

Upravo se čita:  Počeo Samit u Švicarskoj, Bećirović zajedno sa svjetskim liderima

“Ima mnogo poluga koje su neiskorištene iz teško neobjašnjivih razloga, a imate potrebe i privrede i realnog sektora da se te poluge koriste. Nažalost, u BiH smo mnogo puta vidjeli da su i ekonomski projekti ili privredne, infrastrukturne aktivnosti zaustvljani iz nekih besmislenih političkih razloga, da ne kažem čak i mržnje”, rekla je Cvijanovićka.

Ona je naglasila da je za BiH najbolje da nema uplitanja stranaca i da posao obaljaju domaće institucije, te da je RS raspoložen da sarađuje sa svakim nivoom vlasti u BiH da bi imali koliko toliko političko razumijevanje neophodno za napredak.

Upravo se čita:  Vučić se obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH

“Republika Srpska treba da zadrži stabilnost, ovo /situacija na istoku Ukrajine/ nisu naše utakmice. Naša utakmica je da budemo mirni, stabilni, da se izborimo za svoje ustavne nadležnosti. Da BiH funkcioniše kao zemlja koja je zasnovana na ustavu i ne bude zemlja puna različitih neustavnih primjera kao do sada”, istakla je ona.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas