Subota, 22 lipnja, 2024

Željko Komšić od danas predsjedavajući Predsjedništva BiH

Preporučeno

Dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšić je, prema načelu rotacije, preuzeo od srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića. Funkciju prvog čovjeka najviše institucije izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini Komšić će obavljati u narednih osam mjeseci, kada će ga zamijeniti bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović

df2 (1)Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda Željko Komšić od danas je predsjedavajući kolektivnog šefa države BiH.

Upravo se čita:  Vidović: Nismo razmatrali razdruživanje od Federacije BiH

Dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšić je, prema načelu rotacije, preuzeo od srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića. Funkciju prvog čovjeka najviše institucije izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini Komšić će obavljati u narednih osam mjeseci, kada će ga zamijeniti bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Rotacija na čelu državnog Predsjedništva odvija se na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine. Mandat članova Predsjedništva BiH traje četiri godine, a na poziciji predsjedavajućeg smjenjuju se svakih osam mjeseci.

Upravo se čita:  Višković u panici zbog američkih sankcija: Opet priča da su ugroženi u RS

Predsjedništvo simbolizira suverenitet BiH. Ima vrhovnu komandu nad Oružanim snagama ove zemlje, a između ostalog je nadležno za vođenje vanjske politike BiH i njeno predstavljanje u međunarodnim organizacijama.

(Depo.ba)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

‘Svekrva me nije voljela jer sam muslimanka, a drugi muž otjerao iz kuće’: Burni detalji iz života Selme Bajrami

Privatni život popularne folkerke privlačio je oduvijek veliku pažnju, pogotovo kad se saznalo da ima velike probleme sa bivšim...

Još vijesti za vas