Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Željko Komšić traži ocjenu ustavnosti vitalnog nacionalnog interesa

Autor:N.N.

Preporučeno

Komšićevim zahtjevom Ustavnom sudu BiH se traži da se utvrdi da su odrebe kojim se svaka odluka i zakon mora usvojiti u oba parlamentarna doma u FBiH i Republici Srpskoj i to u istovjetnom tekstu nespojive s principom demokratije.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti nekoliko odredbi Ustava FBiH i Ustava Republike Srpske kojim traži da neustavnim proglasi odredbe u vezi sa vitalnim nacionalnim interesom.

Ovaj zahtjev odnosi se na odredbe koje isključivo konstitutivnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda Republike Srpske vitalnim interesom proglase sve što žele jer kako smatra Komšić na taj način mogu blokirati sve zakonodavne postupke.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Iz Komšićevog kabineta navode da ne mogu samo konstitutivni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, uticati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme, zatim odlučivati kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino oni odlučuju o sistemu javnog informisanja, kao i to da ne mogu samo konstitutivni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesima. Kako smatraju u kabinetu člana Predsjedništva BiH to je diskriminacija jer pripadnici “ostalih i manjina i građani BiH nemaju nikakva prava u tom procesu”.

Upravo se čita:  Ne krčmi imovinu samo RS: Neum se upisao kao vlasnik bh. otoka

“Prema sadašnjim rješenjima, nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti, obrazovanja, znanja i vještina. Zar je moguće da se u državi BiH, neko ko se izjašnjava kao Bosanac ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi. I to nije slučaj samo sa građanima i pripadnicima ostalih, jer svaka osoba u ovoj državi mora imati jednaka prava što je temelj svake demokratije. Sve drugo je segregacija i diskriminacija, koja u konačnici rezultira autokratijom kao metodom obavljanja vlasti”, naveli su iz Komšićevog kabineta.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

U suštini, Komšićevim zahtjevom Ustavnom sudu BiH se traži da se utvrdi da su odrebe kojim se svaka odluka i zakon mora usvojiti u oba parlamentarna doma u FBiH i Republici Srpskoj i to u istovjetnom tekstu nespojive s principom demokratije.

“Poslanike u Predstavnički dom biraju građani na slobodnim izborima, dok delegate u Dom naroda ili Vijeće naroda imenuju političke stranke u okviru političkog dogovora i ti gornji domovi vrše udar na temeljnu demokratiju jer ne predstavlja legitimnu volju glasača, što mora biti promjenjeno”, navode u Komšićevom kabinetu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas