Nedjelja, 21 travnja, 2024

Zemlja sa niskom stopom kriminala: Pogledajte kako u Iranu kažnjavaju lopove (Foto)

Preporučeno

Iran je jedna od zemalja sa najnižom stopom kriminala u svijetu, čemu doprinosi i izuzetno rigorozna kaznena politika gdje se, primjerice, krađa kažnjava odsijecanjem prstiju – ukoliko se utvrdi da lopov nije krao da bi zadovoljio svoje osnovne potrebe (hrana i slično), prenosi Blic.

Isna1

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) objavila je nekoliko fotografija na kojima je prikazano odsijecanje prstiju čovjeka koji je osuđen zbog krađe u Shirazu, na jugozapadu Irana.

Upravo se čita:  Izrael odustao od napada na Iran!

Na agencijskim slikama se vidi kako trojica muškaraca s maskama i kapuljačama vode osuđenika s povezom preko očiju do mašine za amputaciju. Dok mu dvojica drže ruke, treći mu stavlja šaku u mašinu.

Isna2

Organizacije za zaštitu ljudskih prava već duže vrijeme protestuju zbog ovog oblika kažnjavanja, no, kako prenosi Blic, iranski ambasador u Španiji Davud Salehi prije nekoliko godina stao je u odbranu amputacije kao oblika kažnjavanja u njegovoj zemlji:

Upravo se čita:  U Njemačkoj uhapšena braća iz Bosne i Hercegovine

– Naši zakoni omogućavaju amputaciju šake koja krade. Ovo Zapad ne prihvaća, ali zagovornici ljudskih prava treba da uzmu u obzir običaje, tradicije, vjeru i ekonomski razvoj – izjavio je tada Salehi.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fuada nema od utorka, supruga Mevlida moli za pomoć: “Bolestan je od prošle godine”

Potrage za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem nastavlja se i danas. Njemu se se svaki trag gubi od 16. aprila, kada...

Još vijesti za vas