Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Zemlja snova za penzionere ili ne? Ovo je najniža penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

Preporučeno

Mirovinska formula proizlazi iz množenja zarađenih bodova, faktora pristupa i vrste mirovine te trenutne vrijednosti mirovine

Siromaštvo u starijoj dobi veliki je problem u Njemačkoj. Svaka mirovina je drugačija i visina mjesečnog iznosa je individualna. Njemačko mirovinsko osiguranje (DRV) izračunava ga iz različitih vrijednosti.

Mirovinska formula proizlazi iz množenja zarađenih bodova, faktora pristupa i vrste mirovine te trenutne vrijednosti mirovine, piše Fenix. Platni bodovi izračunavaju se godišnje usporedbom primanja s prosječnim primanjima svih osiguranika. Ako primanja točno odgovaraju prosječnim primanjima u odgovarajućoj godini, to rezultira platnim bodom.

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

U skladu s tim uzima se u obzir i vrijeme provedeno u odgoju djece (do 10. godine) ili brizi o rodbini.

Također se vodi računa o tome kada će i ko otići u mirovinu. Ako odete ranije u mirovinu, postoje odbitci. Oni koji duže čekaju mogu dobiti doplate.

Ako idete u mirovinu tačno u određeno vrijeme, faktor odlaska u mirovinu je 1,0 – i nema odbitaka ni doplata. Starosna mirovina ima koeficijent vrste mirovine 1,0, dok primjerice mirovina za siročad ima faktor 0,2. Trenutna vrijednost mirovine je 37,60 eura za Zapadnu Njemačku i 37,60 eura za Istočnu Njemačku.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

No, koliko bi, ili bolje reći koliko malo, umirovljenik morao dobiti svaki mjesec u najgorem slučaju? Internetski portal “Finanztip” izračunao je: “U najgorem slučaju, primat ćete 563 eura mjesečno.”

“Finanztip” ilustrira ovaj “najgori mogući scenarij” na primjeru: Žena nikad u životu nije radila i bila je udana za samostalnog poduzetnika. Tijekom brakorazvodnog procesa na vidjelo je izašlo brdo dugova, a žena zbog samostalne djelatnosti nije dobila niti jedan mirovinski bod. Žena stoga nema pravo niti na zakonsku mirovinu niti na osnovnu mirovinu.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas