Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Žena zamalo umrla nakon uboda stršljena: Evo kako se odbraniti i šta prvo napraviti kod uboda

Preporučeno

Dr. Dimitrijević savjetuje da je dobro imati posebnu kremu za alergije koju pripremaju u apotekama.

Iako su smrtni slučajevi rijetki, oprez nikad nije naodmet, osobito ako ste alergični na ubode insekata.

Jedna žena iz Srbije prije nekoliko dana je zamalo nastradala dok je na svojoj terasi skupljala rublje kada ju je upiknuo stršljen, prenosi “Blic”. Prema izvještaju Hitne pomoći, stršljen se zavukao u veš koji se sušio, a kada je žena krenula skupljati, stršljen ju je upikao za nogu.

Ujedi stršljena nisu samo bolni, već mogu biti i potencijalno vrlo opasni pa i smrtonosni, osobito za osobe koje su alergične na ubode insekata. Dr. Nevenka Dimitrijević, liječnica opće prakse, objašnjava da su ubodi stršljena posebno opasni zbog izuzetno tvrdog žalca i jakog otrova koji može izazvati snažnu alergijsku reakciju.

Upravo se čita:  Konjic: Poskok i šarka ugrizle tri osobe u jednom danu, veoma su agresivne

“Jaka alergijska reakcija sa smrtnim ishodom događa se izuzetno rijetko, ali ubod može lokalno izazvati veliki otok, crvenilo i nelagodu. Ovisno o mjestu uboda, to se može proširiti na limfne čvorove i stvoriti dodatne probleme”, ističe dr. Dimitrijević.

Šta učiniti ako vas ujede stršljen? Prvo, potrebno je staviti hladni oblog na mjesto uboda i pričekati nekoliko minuta da vidite kako tijelo reagira. Reakcija na ubod može se pojaviti odmah, ali se ponekad razvija nekoliko sati kasnije. Ako primijetite da se bol ne smiruje već raste, važno je odmah otići liječniku.

Upravo se čita:  Poznato kada će se klanjati dženaza tragično preminulom Adnanu

Dr. Dimitrijević savjetuje da je dobro imati posebnu kremu za alergije koju pripremaju u apotekama. Postoji niz krema i masti koje mogu pomoći u ovakvim situacijama, ali nikako ih ne treba koristiti bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Kada se suočite s potencijalno opasnim ujedima insekata poput stršljena, važno je brzo reagirati i potražiti stručnu pomoć ako simptomi postanu ozbiljni. Iako su smrtni slučajevi rijetki, oprez nikad nije naodmet, osobito ako ste alergični na ubode insekata.

Upravo se čita:  Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas