Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Žene vojnici u Srbiji dobijaju poseban donji veš

Autor:N1

Komplet terenske uniforme za Vojsku Srbije proizvode "Jumko" iz Vranja, dok se svečane i službene uniforme šiju po mjeri u Vojnoj ustanovi "Dedinje" u Beogradu.

Preporučeno

Sve brojnije žene u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije zvanično su dobile nov odjevni predmet – kratke gaće pod zvaničnim nazivom “Gaće kratke ženske M-21”.

Ova informacija objavljena je u Službenom vojnom listu br 33. od 17 avgusta 2023. godine, sa zvaničnim opisom SORS ( Standard odbrane Republike Srbije) 9523/23: GAĆE KRATKE ŽENSKE M-21.

To u praksi znači da će nov odjevni predmet za pripadnice VS-a morati da zadovolji određene standarde u pogledu izgleda i kvaliteta, prije svega uklapanja u maskirnu boju i korištenje uz vojnu uniformu na terenu.

Upravo se čita:  Gradski autobus se prepolovio tokom vožnje

Detalji uključujući fotografije i opis novog odjevnog predmeta Vojske Srbije nisu javno dostupni. Nije poznato ko je proizvođač, kao ni da li su pripadnice VS-a dobile gaće M-21, prenosi N1.

Komplet terenske uniforme za Vojsku Srbije proizvode “Jumko” iz Vranja, dok se svečane i službene uniforme šiju po mjeri u Vojnoj ustanovi “Dedinje” u Beogradu.

Upravo se čita:  Poznati lijek se povlači sa tržišta u Hrvatskoj: Mnogo se prodaje i u Bosni i Hercegovini

U Vojnoj ustanovi “Dedinje” se godinama šiju svečane uniforme za pripadnice ženskog pola, oficire, podoficire i kadetkinje.

Kao što je Balkanska bezbJednosna mreža već pisala početkom ove godine, vojni poziv u Srbiji u posljednje vrijeme popularniji je među ženama nego među muškarcima pa je u posljednja dva upisna roka u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu u Beogradu upisano više djevojčica nego dječaka.

U ovom trenutku, na Vojnoj akademiji ima 34 odsto kadetkinja, dok je na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije (VMA) broj žena veći od 70 odsto. Kriterijumi za prijem u Vojnu akademiju i na VMA su identični za muškarce i žene, osim provjere fizičke spremnosti i sposobnosti.

Upravo se čita:  Sjenicu zatrpao snijeg, dalekovod ispao iz sistema

Broja žena starješina u oružanim snagama je manji zato što su tek od skoro imale priliku da upisuju vojne škole. Tako je trenutno u Vojsci Srbije devet posto oficira žena, tri posto podoficira i 17 posto profesionalnih vojnika.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo