Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Žene vojnici u Srbiji dobijaju poseban donji veš

Autor:N1

Preporučeno

Komplet terenske uniforme za Vojsku Srbije proizvode "Jumko" iz Vranja, dok se svečane i službene uniforme šiju po mjeri u Vojnoj ustanovi "Dedinje" u Beogradu.

Sve brojnije žene u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije zvanično su dobile nov odjevni predmet – kratke gaće pod zvaničnim nazivom “Gaće kratke ženske M-21”.

Ova informacija objavljena je u Službenom vojnom listu br 33. od 17 avgusta 2023. godine, sa zvaničnim opisom SORS ( Standard odbrane Republike Srbije) 9523/23: GAĆE KRATKE ŽENSKE M-21.

To u praksi znači da će nov odjevni predmet za pripadnice VS-a morati da zadovolji određene standarde u pogledu izgleda i kvaliteta, prije svega uklapanja u maskirnu boju i korištenje uz vojnu uniformu na terenu.

Upravo se čita:  Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Detalji uključujući fotografije i opis novog odjevnog predmeta Vojske Srbije nisu javno dostupni. Nije poznato ko je proizvođač, kao ni da li su pripadnice VS-a dobile gaće M-21, prenosi N1.

Komplet terenske uniforme za Vojsku Srbije proizvode “Jumko” iz Vranja, dok se svečane i službene uniforme šiju po mjeri u Vojnoj ustanovi “Dedinje” u Beogradu.

Upravo se čita:  Skandalozan govor načelnika Nikšića: 'Ako nismo braća, završićete kao Turci'

U Vojnoj ustanovi “Dedinje” se godinama šiju svečane uniforme za pripadnice ženskog pola, oficire, podoficire i kadetkinje.

Kao što je Balkanska bezbJednosna mreža već pisala početkom ove godine, vojni poziv u Srbiji u posljednje vrijeme popularniji je među ženama nego među muškarcima pa je u posljednja dva upisna roka u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu u Beogradu upisano više djevojčica nego dječaka.

U ovom trenutku, na Vojnoj akademiji ima 34 odsto kadetkinja, dok je na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije (VMA) broj žena veći od 70 odsto. Kriterijumi za prijem u Vojnu akademiju i na VMA su identični za muškarce i žene, osim provjere fizičke spremnosti i sposobnosti.

Upravo se čita:  Drama na putu prema Sloveniji: Putnica se posvađala sa vozačem i pozvala policiju!

Broja žena starješina u oružanim snagama je manji zato što su tek od skoro imale priliku da upisuju vojne škole. Tako je trenutno u Vojsci Srbije devet posto oficira žena, tri posto podoficira i 17 posto profesionalnih vojnika.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas