Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Žestoka kazna: Croatia Airlines otpušta 42 stjuardese zbog bolovanja

Preporučeno

Uprava Croatia Airlinesa pokrenula je proceduru za davanje otkaza 42-ama stjuardesama i stjuardima koji su otvorili bolovanje od 29. travnja do 1. svibnja, jer smatra da je riječ o nezakonitoj organiziranoj i prikrivenoj industrijskoj akciji.

croatia-airlinesGlasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić rekao je Hini da je Uprava u srijedu obavijestila Radničko vijeće o namjeri davanja redovitog otkaza zbog skrivljenog ponašanja sudionicima nezakonitog štrajka. “Činjenično, otkazi nisu podijeljeni. Sad je na Radničkom vijeću da se očituje, ali njegovo očitovanje nije obvezujuće za poslodavca”, kaže Janušić.

Upravo se čita:  Vulin u novom izdanju: Vučić je zapravo anđeo mira, a Wesley Clark je glavni krivac za sve

Uprava tvrdi da je masovni odlazaka na bolovanje ukupno 48 zaposlenih organizirana i prikrivena akcija kojom je nanesena šteta kompaniji. Prije te akcije, prosjek bolovanja kabinskog osoblja bio je šest osoba dnevno, napominje Janušić.

Hrvatski avioprijevoznik zbog te je akcije pretrpio štetu od 200.000 kuna i morao otkazati 20 letova, tvrdi glasnogovornik Croatia Airlinesa.

Zamjenik predsjednice Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) Hrvoje Humek ustvrdio je da će eventualni otkazi biti nezakoniti jer u pitanju nije bila nikakva organizirana sindikalna akcija ili štrajk nego opravdano bolovanje, što su potvrdile i inspekcije HZZO-a koje su pregledale oboljelo kabinsko osoblje. Sindikat je angažirao odvjetnike koji će to dokazati na sudu, dodao je.

Upravo se čita:  Slučajno ili ne? Neobična situacija na javnom servisu Srbije: "Danas je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici"

Osim toga, Uprava je bolovanje kolegica i kolega proglasila nezakonitom štrajkom iako o tome može odlučiti samo sud, upozorava Humek.

SKOZ pretpostavlja da 11-člano Radničko vijeće, u kojem su uglavnom predstavnici raznih sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu, neće podržati otkaze, pogotovo jer bi to bila nezakonita odluka zbog koje bi Croatia Airlines mogla imati velike troškove, ako sud odluči u korist otpuštenih stjuardesa i stjuarda.

Upravo se čita:  Nevrijeme u Sloveniji: Padao grad veličine jajeta

U sindikatu smatraju da je prijedlog otkaza zapravo obračun sa članovima SKOZ-a i drugih sindikata koji ne žele potpisati novi Kolektivni ugovor. SKOZ ne želi prihvatiti novi Kolektivni ugovor jer tvrdi da im se njime režu plaće do 40 posto, a ukupna primanja do 50 posto.

Kolektivni ugovor ne žele potpisati ni Hrvatski sindikat prometnih pilota i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu, dok su ga potpisala tri preostala sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas