Petak, 14 kolovoza, 2020

Životna priča Sanele Jenkins: Kako je od izbjeglice stigla do milionerke?

Nemojte propustiti

Gradić u BiH je skoro pola godine bio bez korone, ali sada više nije: Potvrđen prvi slučaj COVID-19 infekcije u Ključu

Ova opština jeste posljednja u koju je stigao virus, međutim ekonomska kriza je stigla u isto vrijeme kao i...

Novi detalji u aferi otpada koji je stigao iz Italije u Bosnu i Hercegovinu: Za koju cijenu su iznajmljene fabrike i hale?

- Tako smo se dogovorili, ali dobro je što nisam potpisao ugovor. Zamislite da mi oni plate jednu kiriju,...

Povodom najavljenih tužbi iz Kine zbog afere “Respiratori” oglasila se kineska u BiH: Evo šta su poručili

- Medicinska oprema i sredstva proizvedena u Kini igrali su neizostavnu ulogu u kineskoj borbi protiv pandemije. Nadamo se...

Predsjednica Kriznog štaba KS otkrila gdje se zarazila većina novooboljelih od koronavirusa u Sarajevu

Pilav je naglasila da 81,3 posto zaraženih pripadaju porodičnim klasterima, a manje od 20 posto lokalnoj transmisiji. Predsjednica Kriznog štaba...

Svoju Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo nikad nije zaboravila. U spomen na brata Irnisa 2002. s roditeljima i njegovim prijateljima osnovala je fondaciju koja pomaže izgradnju bolnica, škola, sirotišta..

Sarajka Sanela Jenkins ljetuje u Hrvatskoj, a tamošnji mediji ovih su dana zabavljeni njenom izjavom da želi postati predsjednica Bosne i Hercegovine.

Bosanska Lejdi Di, kako tepaju Dženkins, svakako je intrigantna žena, koja je od izbjeglice iz ratnog Sarajeva postala milionašica.

Njen privatni život često je na meti tabloida još od razvoda s moćnim bankarom Dženkinsom, koji ju je doveo do britanskog društvenog vrha.

Rođena je 1973. godine, djevojačko joj je prezime Ćatić, odrasla je u sarajevskom naselju Alipašino Polje, izgrađenom početkom 80-ih godina kao naselje solidarnosti. Otac joj je bio ekonomista, majka računovođa. U sarajevskom ratnom vihoru izgubila je brata Irnisa.

Rat ju je odveo u Hrvatsku, a potom u London, gdje, priznat će kasnije, počinje ispočetka. Sama, s oskudnim znanjem engleskog jezika, krenula je stepenicu po stepenicu. Noćna škola, dnevni rad. Upisala je studij informatičke tehnologije na London’s City Universityju. Među predavačima bio je i moćni bankar Rodžer Dženkins (Roger Jenkins).

Vjenčali su se 1999. godine.

Već tokom studija Sanela se počela baviti privatnim biznisom, a brak s uglednim bankarom doveo ju je do samog vrha.

No, svoju Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo nikad nije zaboravila. U spomen na brata Irnisa 2002. s roditeljima i njegovim prijateljima osnovala je fondaciju koja pomaže izgradnju bolnica, škola, sirotišta… Nije imuna ni na nevolje širom svijeta, pa je svijet obišla i vijest kako je uz pomoć čuvenog holivudskog glumca Šona Pena (Sean Penn) donirala milion dolara za pomoć žrtvama potresa na Haitiju 2010.

U braku s bankarom Dženkinsom dobila je sina i kćerku. Idila je završena 2009. godine. Razvod je bio tajan. Britanski su mediji pisali da su se rastali kao prijatelji. Špekuliralo se da je iz braka Sanela izašla kao bogatašica.

No, kao mudra poslovna žena, ona je u dopisu britanskim medijima iskoristila trenutak i spomenula kako je na američko tržište lansirala energetsko piće.

To je bio i jedan od razloga privremene selidbe u SAD. Najprije kupuje kuću na Beverli Hilsu. Ubrzo se oko nje okuplja holivudska krema, glumci, pjevači, manekeni. Svoja poznanstva vješto koristi za humanitarni rad.

S druge strane, u Bosni i Hercegovini i u interesu Bosne i Hercegovine koristi svoje veze.

Negdje između redova ostat će njene zasluge za oslobađanje Ejupa Ganića iz zatvora u Londonu te generala Jovana Divjaka u Beču. Dženkins nikada o tome nije htjela pričati javno, pa ni o glasinama da je uplatila za Ganićevo oslobađanje 200.000 funti jamčevine.

Svjetski mediji Sanelom se opet bave ovih dana. I to zbog njenog novog partnera, uspješnog muzičara Ašera Monro Buka (Asher Monroe Book). On je od Sanele mlađi 16 godina.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Gradić u BiH je skoro pola godine bio bez korone, ali sada više nije: Potvrđen prvi slučaj COVID-19 infekcije u Ključu

Ova opština jeste posljednja u koju je stigao virus, međutim ekonomska kriza je stigla u isto vrijeme kao i...

Uvedene još oštrije epidemiološke mjere: Ograničenja za kafiće i noćne klubove

HRVATSKA - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u četvrtak da će ograničiti rad ugostiteljskim objektima pa će nakon rekordnog...

Kako će izgledati život s koronavirusom ove jeseni? Struka ističe da...

Dobro je da se pred nadolazeću sezonu što više ljudi cijepi protiv gripe, bez obzira na to pripadaju li skupini koja ima povećan rizik...

Novi detalji u aferi otpada koji je stigao iz Italije u...

- Tako smo se dogovorili, ali dobro je što nisam potpisao ugovor. Zamislite da mi oni plate jednu kiriju, zatrpaju halu smećem, pa nestanu....

Nađa Arnautović promijenila klub, ali ostaje u Austriji

U ovoj ekipi nisu krili zadovoljstvo što su u svoje redove doveli talentovanu rukometašicu. Nakon što je iz Dubice napravila sjajan transfer prošlog ljeta prešavši...

Možda vas zanima i ovo