Srijeda, 22 svibnja, 2024

Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

Autor:Stav.ba

Preporučeno

Snimak načinjen najvjerovatnije 5. augusta 2022. godine pokazuje da je ratni zločinac Dario Kordić daleko od pokajanja za svoja zlodjela. Štaviše, u druženju s nekoliko osoba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uz smijeh tvrdi da bi sve ponovio, da je svaka sekunda zatvora vrijedila.

– Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, sad, ovdje u tišini, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila – kazao je ratni zločinac Dario Kordić uz široki osmjeh grupi svojih očiglednih pobornika okupljenih na privatnom druženju. Bilo mu je jasno da ga se snima, ali nije ničim pokazivao da ga se to tiče ili mu smeta da izrekne ovako šokantne riječi, piše Stav.

Upravo se čita:  Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posjetio kompleks Ravne u Visokom

Na to su prisutni uz aplauz i opće odobravanje spontano zapjevali pjesmu Miroslava Škore Vrijedilo je: “Vrijedilo je svake kaplje znoja / lica mog / vrijedilo je jer nas danas / blagosilja Bog”, kao da u ovim stihovima žele prepoznati riječi Darija Kordića, petljajući Boga i Božiju podršku u ono što je Kordića odvelo na robiju.

Snimak je nastao u vrijeme proslave 27. godišnjice Vojno-redarstvene operacije Oluja, što se može zaključiti po natpisu na majici jednog od prisutnih. Prema podacima kojima raspolaže Stav, ovo druženje s ratnim zločincem dogodilo se 5. augusta 2022. godine.

Haški tribunal osudio je Kordića “za planiranje, poticanje i izdavanje naređenja da se počine krivična djela, uključujući progone, protivpravne napade na civile i civilne objekte, ubistva, nehumana djela, zatvaranje, bezobzirno razaranje koje nije bilo opravdano vojnom nuždom, pljačku i razaranje ili namjerno nanošenje štete vjerskim i obrazovnim institucijama.”

Upravo se čita:  Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti "crveno nebo iznad BiH"

Ta krivična djela počinjena su u općinama Travnik, Vitez, Busovača i Kiseljak. Raspravno vijeće konstatiralo je “da je Kordić odigrao značajnu ulogu u izdavanju naređenja za napad na Ahmiće u aprilu 1993. u kojem je masakrirano više od 100 civila bosanskih Muslimana. Raspravno vijeće je Kordiću izreklo kaznu zatvora od 25 godina.” Kordić je na slobodu pušten u junu 2014. godine nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Ovaj stav Darija Kordića, da bi sve ponovio, izrečen prije manje od jedne godine, treba posmatrati i u kontekstu izjava predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare o tome da je Kordić prestao biti ratnim zločincem nakon što je odležao zatvorsku kaznu, te izjave ministrice Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH Sanje Vlaisavljević o potrebi za rehabilitacijom ratnih zločinaca.

Upravo se čita:  Oprez: U Kantonu Sarajevo se pojavili 'lažni inspektori'

Treba napomenuti da je ministrica Vlaisavljević svoju izjavu poslije pojašnjavala tvrdeći kako je mislila na “rehabilitaciju u društvo” a ne na “rehabilitaciju zločina”. Ali, u kontekstu ovakvog rigidnog stajališta Darija Kordića i nedostatku svake vrste kajanja, odnosno činjenice da se ponosi svojim djelom i da bi sve ponovio, ministrica bi se trebala zapitati koje je to društvo koje bi trebalo primiti i rehabilitirati takvog čovjeka, a trebala bi se izviniti žrtvama koje je njena izjava duboko povrijedila, piše Stav.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas