Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Zločini iz mržnje prema muslimanima u SAD-u dostigli najviši nivo

Preporučeno

Broj zločina iz mržnje prema manjinama porastao je za sedam posto u Sjedinjenim Državama tokom prošle godine, navodi se u najnovijem izvještaju Federalnog istražnog biroa (FBI), s tim da je broj incidenata u kojima su žrtve bili muslimani porastao za 67 posto.

Prema podacima FBI-a, broj zločina je sa 5.479 u 2014. godini skočio na 5.850 u 2015.

Kada se radi o zločinima prema pripadnicima islamske vjere, te brojke su se promijenile od 154 u 2014. na 257 prošle godine, prenosi Glas Amerike.

Zločini iz mržnje prema muslimanima dostigli su i najviši nivo od terorističkih napada 11. septembra 2001. i drugi najviši nivo od kada je FBI počeo da prikuplja podatke 1992. godine.

Trend se nastavio i u 2016. godini, a borci za prava muslimana i stručnjaci objašnjavaju ga rastućom islamofobijom, odgovorom na terorističke napade u SAD i Evropi i žestokim političkim napadima tokom vrlo napetih predsjedničkih izbora u SAD, prenosi Tanjug.

Izdvajamo

Izdvajamo

Komplikacije nakon poroda: 29-godišnja porodilja preminula u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

Policijska stanica Lukavac, jučer oko 21.15 sati, obaviještena iz Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Lukavac, da je...

Još vijesti za vas