Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Zmije su ove sezone u BiH poranile, Boro naletio na dva poskoka

Preporučeno

- Savjetovao bih svima koji u ovo doba čiste njive, pale nisko rastinje a naročito koji rade oko kamenjara, starih i napuštenih objekata da budu maksimalno oprezni.

Blaga zima i neobično visoke temperature za ovo doba godine, izmamile su zmije koje su obično izlazile iz svojih zimskih skrovišta od druge polovine aprila pa do početka maja.

U potrazi za hranom često se susreću sa ljudima. Sve je više ljudi koji u posljednjih sedam dana vide zmije na livadama, njivama i putevima. Tako je Boro Lajšić, mještanin Svodne, krčeći njivu naletio na dva poskoka.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Poznato kada počinje isplata 1.000 KM podrške za novorođenčad u FBiH

“Uranile su ove godine čitav mjesec. Savjetovao bih svima koji u ovo doba čiste njive, pale nisko rastinje a naročito koji rade oko kamenjara, starih i napuštenih objekata da budu maksimalno oprezni. U ovo doba poskoci su puni otrova i jako ljuti. Treba se dobro pripaziti”, kaže ovaj sedamdesetpetogodišnjak koji je inače strastveni lovac.

Foto: InfoPrijedor

U Službi hitne medicinske pomoći prijedorskog Doma zdravlja kažu da seruma protiv zmijskog ujeda imaju dovoljno. Sugrađanima su preporučili da budu oprezni a ako ipak dođe do ugriza neka se što prije jave Službi hitne pomoći gdje će dobiti adekvatnu pomoć.

Upravo se čita:  Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

“U slučaju da vas ugrize zmija, taj dio tjela ne podvezivati, niti vršiti nikakvu intervenciju na rani, maksimalno smanjiti fizičko kretanje i na najbrži mogući način izvršiti transport u najbližu zdravstvenu ustanovu. Dobro bi bilo zapamtiti izgled zmije, te na taj način pomoći u izboru protivotrova. Uspjeh izlječenja zavisi od vrste zmije, vremena dolaska do zdravstvene ustanove, kao i intenziteta ugriza”, rekao je doktor Srđan Pjevač za InfoPrijedor.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Centralna banka BiH primila 480 miliona KM oštećenog novca

Trezori Centralne banke BiH (CBBiH) su u toku 2023. godine od komercijalnih banaka primili 11.661.439 komada oštećenih novčanica i...

Još vijesti za vas