Srijeda, 24 travnja, 2024

Žrtve ogorčene oslobađanjem Perišića

Preporučeno

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio je danas u žalbenom postupku bivšeg vojnog zapovjednika jugoslavenske vojske Momčila Perišića osuđenog u prvostepenom postupku na 27 godina zatvora za pomaganje i poticanje Vojske Republike Srpske da ubija i progoni bosanske muslimane

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Kako je moguće da Haški sud Momčila Perišića, poslije prvostepene presude od 27 godina, danas najednom oslobađa svega i pušta kući? To je van svake pameti – reakcija je Sabahete Fejzić iz Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa.
Naglasila je, to više nije sud , to je ustanova koja čini dobra djela onima koji su počinili zločine.

– Više ne vjerujem Haškom tribunalu, jer je ovo je politička presuda. Sud u Haagu ne donosi više presude na osnovu zločina kojega su počinili zločinci, već ide u korist Vojske Republike Srpske, vojske Republike Srbije i države Srbije – kazala je Fejzić.

Upravo se čita:  Mijenjaju se "pravila igre": Šta će biti sa dječijim dodatkom?

 -Nevjerica-

Mišljenja je da “sud čini uslugu državama koje su počinile genocid ne samo u Srebrenici, nego u čitavoj Bosni i Hercegovini gdje žive Bošnjaci”.

“Još uvijek ne vjerujem da je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen krivice zbog svih zločina koje je počinio u BiH i Hrvatskoj”, rekla je za Fenu Hedija Kasapović, predsjednica Udruženja Porodica nestalih Višegrad.

Kao i ostali članovi Udruženja, istakla je, da je ovom viješću ostala šokirana, jer je nevjerovatno da je Žalbeno vijeće poništilo prvostepenu presudu.

Upravo se čita:  Vratio se iz Njemačke i pokrenuo biznis: Na ranču napravio wellness centar

 -Veliko razočarenje-

“Ovim je proces povrataka u Republiku Srpsku defitivno zatvoren i zabranjen”, kazao je Zijad Smajlović, predsjednik Udruženja za pravdu mir i povratak.

“Duboko sam razočaran presudom jer je Haški tribunal postao sredstvo politike i namjerivanja interesa, nemamo više povjerenja u Sud”, poručio je Smajlović.

 -Velika nepravda-

Tom presudom Perišić je okrivljen jer je propustio kazniti potčinjene zbog raketiranja Zagreba.

“Zaista smo se nadali da će Vijeće potvrditi tu prvostepenu presudu i ovo je zaista jedna velika nepravda”, kazala je Kasapović.

Predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata Bakira Hasečić šokirana je informacijom da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u žalbenom postupku oslobodio bivšeg vojnog zapovjednika Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.

Upravo se čita:  Strujni udar Vlade FBiH: Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

“Šokirana sam posebno znajući da je u prvostepenom postupku osuđen na 27 godina zatvora. Je li im to nagrada za genocid, za ispaćeni i ubijeni narod? – kazala je Hasečić.

Ona kaže da zbog nedostatka novčanih sredstava, predstavnice tog udruženja nisu otputovale u Hag na izricanje presude.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio je danas u žalbenom postupku bivšeg vojnog zapovjednika jugoslavenske vojske Momčila Perišića osuđenog u prvostepenom postupku na 27 godina zatvora za pomaganje i poticanje Vojske Republike Srpske da ubija i progoni bosanske muslimane.

Sudac Theodor Meron je odredio “trenutno olsobađanje” 68-godišnjeg Perišića, jednog od glavnih saradnika Slobodana Miloševića.

(Bh-index/Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas