Petak, 24 svibnja, 2024

Zvanično potvrđeno: Od 1. januara minimalna plata 1.000 KM!

Preporučeno

“Od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imaćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM”, izjavio je danas u Kotoru na međunarodnoj konferenciji “CORE Days 2023: Growing Smart and Green – Local, Regional, European” federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Takođe je naveo kako će FBiH imati najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto.

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da je svima već odavno trebalo biti jasno da postojeći fiskalni okvir u Federaciji BIH ne omogućava više nova i masovnija zapošljavanja i da je hitno potrebno usvojiti fiskalne zakone, kako bi se omogućilo novo zapošljavanje kroz niže poreske obaveze prema državi.

Upravo se čita:  Sjajne vijesti za dijasporu: Povećan broj letova iz Skandinavije, već od idućeg mjeseca

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske za BUKU je ranije prokomentarisao da ukolikoParlament FBIH usvoji ove propise, to u praksi znači da će i RS i FBiH imati približno isti nivo oporezivanja rada od 31%, što je u RS na snazi već skoro dvije godine.

“Svakako da podržavamo usvajanje ove propise. Kada bude smanjeno oporezivanje rada u FBIH na nivo RS, onda treba otpočeti razgovore daljeg smanjenja oporezivanja rada sve sa ciljem smanjenja neformalne ekonomije u BiH pri tome vodeći računa da moramo reformisati i system socijalne zaštite. Zadatak neće biti ni malo lagan jer sa fiskalne reforme moraju biti usmjerene ka korekciji u raspodjeli u korist mladih I najproduktivnijih u zajednici. Kroz fiskalne reforme sigurno je da možemo stvoriti socijalno pravednu, produktivnu i održivu zajednicu, što u kontekstu odliva građana BIH u države čije ekonomije su konkurentnije, predstavlja jedan od ključnih izazova za našu zajednicu”, kaže Aćić.

Upravo se čita:  Vlasnik kompanije Bingo posudio novac Fočaku: Da me zovne u pola noći i kaže “Goci, treba mi bubreg, ja bih mu dao zbog njegove čovječnosti"

VLADA RS: Do kraja godine mjere za suzbijanje sive ekonomije

Da li je ima prostora za dalje smanjivanje oporezivanja rada u Republici Srpskoj, rast minimalne plate i/ili rasta neoporezivog dijela plate, pitanje je koje smo postavili Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Ovdje su nam rekli da će Vlada Republike Srpske i resorni ministri u narednim mjesecima sa poslovnom zajednicom razmatrati mjere i aktivnosti koje će biti planirane u ključnim ekonomskim dokumentima Programu ekonomskih reformi i Budžetu za narednu godinu.

Upravo se čita:  Sjajne vijesti za dijasporu: Povećan broj letova iz Skandinavije, već od idućeg mjeseca

“Pri donošenju ovih mjera iz oblasti poreske politike vodiće se računa o očuvanju fiskalne stabilnosti Budžeta i fondova socijalne sigurnosti i stvaranju optimalnih uslova za poslovanje u Republici Srpskoj. S tim u vezi Vlada Republike Srpske će do kraja godine imati gotove mjere koje će se odnositi na suzbijanje sive ekonomije u oblasti rada i plata”, rečeno je za BUKU u Ministarstvu finasija RS.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas