Srijeda, 22 svibnja, 2024

Zveckanje oružjem: Da li bi privođenje Dodika izazvalo sukobe u BiH

Preporučeno

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar kaže da, bez obzira na oštru retoriku, isključuje bilo kakvu mogućnost nekog bliskog sukoba između policijskih agencija u BiH, kao i sukoba između MUP Srpske i snaga EUFOR.

Kako se bliži ročište pred Sudom BiH protiv predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, sve su učestalija upozorenja i prijetnje zvaničnika i institucija iz RS da bi bi bilo kakav pokušaj Dodikovog hapšenja ili uklanjanja sa političke scene doveo do nesagledivih posljedica, pa čak i oružanih sukoba.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković tako je, između ostalog, naveo da Milorad Dodik “neće biti sklonjen sa političke scene”, ističući da to “neće dozvoliti građani i institucije Srpske”.

– Ako se neko drzne da ide u nasilno privođenje predsjednika Republike, moraće da naiđe na otpor MUP Srpske. To ukazujem na sastancima sa svim stranim zvaničnicima i apelujem da se ne drznu i ne pomisle da mogu ići u taj korak, jer će tada ugroziti bezbjednost većeg broja ljudi, a možda i BiH – upozorio je Višković.

Redovno pojavljivanje pred sudom

Dan prije toga, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Siniša Karan, takođe je poručio da “niko i nikad neće uhapsiti predsjednika Srpske” samo zato što je, kako je naveo, obavljao svoj ustavni posao.

Upravo se čita:  Dodik priželjkuje "priključenje srpskog naroda Srbiji": Bez toga nam nema budućnosti

– Predsjednik Republike Srpske je samo radio svoju ustavnu zadaću, a MUP Srpske štiti ustavni poredak i ustavne institucije Republike Srpske – rekao je Karan.

Da li bi MUP Republike Srpske zaista krenuo u oružani sukob sa snagama EUFOR u BiH ili SIPA, koje bi, eventualno, bile zadužene za privođenje lidera SNSD ukoliko se 22. novembra ne pojavi pred Sudom BiH zbog optužbi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika, pitali smo za mišljenje stručnjake za bezbjednost.

Bivši ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, za Srpskainfo kaže da se, prema njegovom mišljenju, svjesno stvara ambijent da ne dođe to situacije koja bi mogla da dovede do hapšenja Milorada Dodika.

– Mislim da će se Dodik redovno pojavljivati pred Sudom BiH, jer ko god bi pokušao da silom to spriječi napravio bi teško krivično djelo i doveo bi se u situaciju da odgovara. Da će se Dodik redovno pojavljivati pred sudom vidimo i po tome što je angažovao dosta advokata i pravnih savjetnika da ga brane, a to znači da pripremaju određenu strategiju njegove odbrane – kaže Mektić.

Upravo se čita:  Vučić najavljuje: Srbija će tražiti rezoluciju o Jasenovcu

Pogrešno postavljene teze

On, takođe, ističe da je bilo kakvo poistovjećivanje Milorada Dodika ili bilo kojeg drugog pojedinca sa sudbinom i opstankom Republike Srpske, ne samo potpuno pogrešno, već i krajnje opasno.

– To je potpuno pogrešno postavljanje teza. Bilo koji pojedinac ne može se poistovjećivati sa Republikom Srpskom. To što se pokušava napraviti teza da je Milorad Dodik Republika Srpska potpuno je pogrešno. Ovdje se sudi isključivo Miloradu Dodiku kao fizičkom licu, a čitavo vrijeme vladavine SNSD oni pokušavaju da nametnu tezu da je Dodik jednako Srpska. Republika Srpska je nešto sasvim drugo. Postavljati tezu da je Dodik isto što i Srpska opasno je i zbog toga što se bilo koja država ne može poistovjećivati s jednim čovjekom. Šta ako Dodik sutra, ne daj Bože, napravi saobraćajnu nesreću u kojoj neko strada i onda treba da odgovara? Da li bi i tada značilo da je to napad na Republiku Srpsku? Da li to znači da je on nedodirljiv i da može da radi šta god hoće – pita Mektić.

Upravo se čita:  Vučić: BiH se otvoreno antisrpski postavlja, a ona je za nas međunarodno priznata država

Pretjerane prijetnje

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar kaže da, bez obzira na oštru retoriku, isključuje bilo kakvu mogućnost nekog bliskog sukoba između policijskih agencija u BiH, kao i sukoba između MUP Srpske i snaga EUFOR.

– Što se tiče Milorada Dodika, ako se prvi put ne odazove na ročište, on će biti ponovo pozvan. To ne znači da će odmah biti priveden. Inače, Dodik je najavio da će se dobrovoljno odazivati na ročišta. Prijetnje hapšenjem iz FBiH, kao i prijetnje odbrane Dodika iz Republike Srpske, jesu pretjerane. Tenzije ne treba dodatno povećavati. Dovoljno je to što je došlo do toga da Dodik ide na Sud BiH. To izaziva već dovoljno tenzija i ne treba dolivati ulje na vatru najavama hapšenja – ocjenjuje Kozar.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas